Ангела Меркел: Гей двойките не трябва да могат да наричат съюзите си „брак”

„Лично за мен бракът е между мъж и жена, живеещи заедно. Това е моето понятие. Но подкрепям гражданските партньорства.“

Германският канцлер Ангела Мергел заяви, че макар да подкрепя това еднополовите двойки да ползват правата и други последствия от брака, не смята, че техните партньорства трябва да могат да се наричат брак. Тя подчерта, че не е опонент на еднополовите бракове, но би искала да се наричат другояче.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Държавният глава на Германия даде този отговор в онлайн интервю за германската YouTube звезда Флориан Мунд, по-известен като ЛьоФлойд (LeFloid).

„Аз съм човек, който подкрепя елиминирането на всякаква дискриминация”, заяви Меркел, попитана за личното ѝ мнение за еднополовите бракове.

„По този въпрос минахме дълъг път. Помня как преди 25 години много хора не смееха да кажат, че са гей или лесбийка. За щастие преодоляхме това. Днес те могат да сключат партньорство, гражданско партньорство”, заяви още тя.

През юни членове на Християн-демократическата партия на Меркел изпратиха до нея отворено писмо, с което заявиха, че равенството в брака на разнополовите и еднополовите двойки би унищожило тази институция.

„Лично за мен бракът е между мъж и жена, живеещи заедно. Това е моето понятие. Но подкрепям гражданските партньорства”, заяви Меркел. „Смятам, че не трябва да ги дискриминираме що се касае до данъчни облекчения, както и че трябва да премахнем всякаква друга дискриминация, която съществува”.

Мунд обвини Меркел, че си играе с думите и че иска да запази разделение между брака на еднополовите и разнополовите двойки, макара на хартия такова да не съществува, когато се премахнат неравенствата в закона.

Канцлерът подчерта, че хората трябва да приемат различно от тяхното мнение по този въпрос, визирайки включително себе си. Тя посочи, че мнения дори в собствената ѝ партия са различни и затова не трябва да се бърза.

„Не искам дискриминация. Искам равенство. Но в един конкретен момент за мен има разлика”, обясни Меркел.

Гражданското партньорство е форма на небрачно узаконяване на връзката между двама интимни партньори. Подобни небрачни легални форми са предвидени в законодателствата на множество държави. В правната теория в България има различни понятия, предлагани за този вид съжителство на семейни начала, като едно от най-популярните е „фактическо съжителство”.

Проектът за нов Семеен кодекс у нас, който бе внесен в парламента през 2008 г., съдържаше текстове, узаконяващи фактическото съжителство. Те обаче уреждаха такова само за разнополови двойки. След повдигналия се обществен дебат народните представители приеха закона без текстовете, въвеждащи небрачната уредба.

Източник: gamanews.bg