Австралия окончателно узакони брачното равенство

Парламентът на Австралия прие окончателно узаконяването на брачното равенство. Промяната в семейния кодекс бе одобрена с почти пълно мнозинство от Камарата на представителите, след като мина безпроблемно през Сената миналата седмица. Едва четирима депутата гласуваха „против“.

Промяната влиза в сила още утре, 9 декември, а първите сватби ще се състоят през януари, заради задължителния 30-дневен период между подаването на заявление за брак и сключването му.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

По време на дебата в и около сградата на парламента се разиграха емоционални сцени. Над 100 депутата изнесоха речи от трибуната, като някои не успяха да удържат вълнението си и се просълзяваха докато обясняваха защо подкрепят равеството.

Тим Уилсън, гей народен представител от управляващата консервативна партия, дори предложи брак на своя партньор по време на дебата. Отговорът беше звучно „да“, последвано от аплодисменти и официално поздравление от председателя на парламента, който потвърди, че предложението е било прието с единодушие. Това бе първото предложение за брак, правено някога от трибуната на законодателната институция. Вълнуващия момент можете да видите по-долу.

Преди 13 години австралийският парламемент промени семейния кодекс така, че изрично да изключва еднополовите двойки. Отмяната на отровната поправка се случи след като 62% от 13 милиона австралийци, гласували в пощенско допитване по въпроса, подкрепиха правото на гей двойките да сключват брак.

„Какъв ден за любовта, равенството и уважението,“ възкликна премиерът Малкълм Търнбул. „Австралия го направи!“

Авторът на текста, който се ползваше с широка подкрепа от всички парламентарни партии, Дийн Смит, заяви, че приемането на брачното равенство е „пример за онова, което може да бъде постигнато, когато хората загърбят партизанската политика.“

Представител на неправителствената организация „Equality Campaign“ каза: „Този закон разпорежда, че всеки ЛГБТИ австралиец ще бъде третиран равно и със същото достойнство и уважение като своите съграждани. Искаме да благодарим на десетките хиляди австралийци, които доброволстваха неуморно из цялата страна. Постигнахме това заради вас.“

Новоприетият текст включва изключения за регистрирани религиозни лица, които ще могат да откажат да бракосъчетават еднополови двойки на основа своята вяра. Някои консервативни политици се опитаха да добавят подобни изключения и за държавни служители и бизнеси, но предложенията им бяха отхвърлени.