Заподозреният от Колорадо ще бъде обвинен за стрелбата в ЛГБТК клуб, при която бяха убити петима души

Заподозреният за стрелбата клуб Q в Колорадо миналия месец ще бъде официално обвинен днес, 6-ти декември, като може да му бъдат повдигнати десетки обвинения, включително за убийство, опит за убийство, нападение и престъпления от омраза.

22-годишният Андерсън Лий Олдрич е задържан без право на гаранция в затвора на окръг Ел Пасо във връзка с безчинствата на 19 ноември в клуб Q в Колорадо Спрингс. Двадесет и двама души бяха ранени с огнестрелни оръжия или пострадаха по друг начин.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Според данните от затвора обвиняемият първоначално е бил задържан по подозрение в различни престъпления, включително убийство от първа степен, престъпления, мотивирани от предразсъдъци, и сплашване на етническа основа.

Полицията и свидетели твърдят, че Олдрич, който е бил облечен в бронежилетка, е нахлул в клуба, въоръжен с пушка и пистолет, и е открил безразборна стрелба.

Двама мъже с военно минало усмиряват Олдрич, докато пристигне полицията. Бившият майор от армията на САЩ и ветеран от войните в Ирак и Афганистан Ричард Фиеро заяви пред репортери, че е обезоръжил Олдрич и го е накарал да се подчини. На снимката от ареста на заподозрения Олдрич изглежда пребит, със синини по лицето и шията.

Съжалявам, че не успях да спася всички там„, каза Фиеро. „Иска ми се да можех да направя повече.

Другият мъж, на когото се приписва усмиряването на Олдрич, старшина 2-ри клас от Военноморските сили на САЩ Томас Джеймс, заяви в писмено изявление, че просто е искал „да спаси семейството, което намерих„.

Въпреки че властите не са посочили публично мотив, стрелбата в Колорадо напомня на касапницата в нощния клуб „Пулс“ в Орландо, Флорида, през 2016 г., когато въоръжен мъж уби 49 души, преди полицията да го застреля.

Ако бъде осъден за убийство от първа степен, Олдрич го очаква задължителна доживотна присъда без възможност за предсрочно освобождаване.

В Колорадо вече не съществува закон за смъртното наказание, но Олдрич може да бъде осъден на смърт във федерален съд, ако прокурорите там решат да го обвинят в престъпления по федералния кодекс, в който все още е предвидено смъртно наказание за определени престъпления.

Адвокатите, назначени да представляват Олдрич от кантората на обществения защитник в Колорадо, заявиха в съдебните документи, че Олдрич се определя като небинарен и предпочита „they/them“ местоимения. Окръжният прокурор Майкъл Алън заяви след първоначалното явяване на Олдрич в съда на 23 ноември, че половата идентичност на заподозрения няма да има никакво значение за начина, по който ще се води делото.