Анастас Търпанов

Законът за изменение и допълнение на Наказателния кодекс е обнародван в Държавен вестник

На заседание от 28 юли 2023 г., Народното събрание прие Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с който се предвиждат по-тежки наказания за престъпления, извършени с мотив сексуалната ориентация на пострадалото лице.

Това е първата значима законодателна промяна в полза на ЛГБТИ+ хората в България след приемането на Закона за защита от дискриминация през 2004. Освен него, след падането на комунистическия режим, на практика единствените други промени са изравняването на възрастта за съгласие през 2002 и добавянето на „смяна на пола“ в защитените признаци в ЗЗДискр. през 2015.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Промените идват малко преди поредния случай на хомофобия, в който трима човека нападат гей момче в дома му.

Днес, в Държавен вестник, бр. 67 от 04.08.2023 промените, касаещи престъпления, извършени с мотив сексуалната ориентация на пострадалото лице, вече са обнародвани. Целият текст на Указ № 152  ще откриете тук.

За промените Петър Кьосев, депутат от ПП-ДБ в 49-тото Народно събрание, споделя:

„До ден днешен България не е предприела необходимите мерки за да гарантира, че подобен тип насилствени нападения се инкриминират като квалифициращ признак от гледна точка на наказателното право. Това са и мотивите за нашите предложения. Да мислим за бъдещето и да не чакаме следващите жертви или следващите осъдителни присъди за България.“

Кьосев беше един от вносителите на измененията в закона заедно с Надежда Йорданова и Стою Стоев.