За седма поредна година полицията атакува участниците в Истанбул Прайд

Бяха задържани 373 ЛГБТИ+ активисти, които бяха освободени след една нощ в ареста.

Управляващите направиха всичко възможно, за да попречат на най-голямото ЛГБТИ+ събитие, организирано в нашата съседка. Истанбул Прайд беше забранен с решения на областните управители на Кадикьой и Бейоглу. За да попречи на ЛГБТИ+ да се събират в районите, Истанбулското столично управление отмени и влаковите услуги, предоставяни от истанбулското метро. Освен това от управата на Истанбул обявиха, че повечето пътища около Таксим ще бъдат затворени за движение в деня на прайда.

Часове преди шествието полицията нападна хора, седящи в кафенетата около мястото на демонстрацията. Полицаите задържаха десетки ЛГБТИ+ активисти с белезници и попречи на журналисти и репортери да отразят случващото се. Нападнати бяха и членове на пресата, както и онези, които се обявиха против изтезанията.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

След като преодоляха полицейското нападение, хората, събрали се да подкрепят ЛГБТИ+ общността се разпръснаха и след това събраха на много различни места. Изявлението за пресата беше направено под звуците на лозунги. След шествието по улиците Pürtelaş, Bolahenk и Ülker полицията отново нападна хората, подкрепящи ЛГБТИ+ общността в Kazancı Yokuşu.

По време на полицейските нападения бяха задържани 373 ЛГБТИ+ активисти. От тях 34 са били непълнолетни. Полицейското насилие спрямо активисти и техните адвокати е продължило и в полицейския център.