WIKILEAKS ПУБЛИКУВА ЛИЧНИТЕ ДАННИ НА САУДИТСКИ ГЕЙ МЪЖ И ЖЕРТВИ НА ИЗНАСИЛВАНИЯ

Активистката група WikiLeaks бе разкритикувана, заради публикуването на нецензурирана секретна правителствена информация от Саудитска Арабия, разкриваща самоличностите на гей мъже.

Саудитска Арабия е една от най-репресивните държави в света по отношение на правата на ЛГБТИ хората. Сексът между еднополови партньори се наказва с присъди, вариращи от глоба до бой с камшик и смърт.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

WikiLeaks редовно публикува незаконно придобита правителствена информация от целия свят. Политиката на групата е да не редактира съдържанието, което понякога води до опасни ситуации. Именно такъв е и този случай.

Сред хилядите документи са и личните данни на поне един мъж с присъда за гей секс, както и на няколко жертви на изнасилване и ХИВ позитивни хора. Разкрити са и идентичностите на работници, които са били измъчвани или сексуално насилвани от работодателите им. Освен пълните им имена, са включени и номерата на паспортите им.

По повод на публикуваната информация, Джулиан Асанж каза: „Саудитските документи повдигат капака на една все по-безотговорна и потайна диктатура, която не само отпразнува своето стотно обезглавяване тази година, но се е превърнала в заплаха за съседите си и за себе си.“