‘The Jungle Cruise’ ще включва първия открито гей персонаж в кинофилм на Disney

Английският комик Джак Уайтхол ще участва в предстоящата високобюджетна адаптация на едноименната атракция в Disneyland, която включва още Дуейн Джонсън „Скалата“ и Емили Блънт. В лентата Джонсън играе капитан на малък кораб, с който брат и сестра търсят вълшебно дърво, скрито дълбоко в джунглата.

Според британския таблоид Sun, Уайтхол е в ролята на брата – „префърцунен, много женствен и много забавен“ герой, който „дава ясно да се разбере, че не се интересува от жени“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В действителност актьорът е хетеро, което накара мнозина да се опасяват, че изпълнението му на „женствен“ гей герой може да се окаже карикатурно. Това за пореден път повдигна темата за това дали е удачно хетеро и цис актьори да играят ЛГБТ+ персонажи. Много хора смятат, че тези роли трябва да отиват при хора с личен опит с материята.

[interaction id=“5b75b4664c1c0951e8fb6352″]

Коментирайки новината, Уайтхол каза: „За мен е чест да бъда част от това епично приключение. Снимките вече започнаха и аз се забавлявам страхотно с невероятните си екранни партньори. Толкова е велико да си част от нещо от този магнитуд, особено като си един от най-големите фенове на Disney на тази планета. Нямам търпение да видите филма…“

Ако информацията на Sun е вярна, то това би бил първият открито ЛГБТ+ герой във филм на Disney, предназначен за голям екран. Доскоро компанията имаше строга политика, която спираше ЛГБТ+ съдържание в продукциите й. През 2014 рестрикциите бяха разхлабени и в няколко телевизионни програми на Disney Channel се появиха ЛГБТ+ персонажи.

Нито един филм на Disney обаче не е включвал очевидно гей персонаж. Същото важи и за филмите от киновселените на Marvel и Star Wars, които са вече повече от 25. Запознати с кинобизнеса подозират, че причината е страх от негативни реакции в по-хобофобните части на света.

Миналата година режисьорът на игралния римейк на „Красавицата и Звяра“ разкри, че персонажът Лефу е гей. В самия филм обаче това не беше показано, освен в кратък кадър, в който Лефу танцува с мъж. Въпреки това, няколко държави спряха разпространението на филма.

В най-новият доклад на американската организация GLAAD се посочва, че Disney не покрива дори най-елементарни стандарти на ЛГБТ+ репрезентация. Според изследването, филмите на студиото „системно изтриват куиър идентичността на съществуващи персонажи, адаптирани от литературна в екранна форма“.