След заседанието по изслушване на свидетели относно нападението над Рейнбоу Хъб

На 30. 03. от 14 ч. в Софийски градски съд се състоя заседанието по изслушване на свидетелите, присъствали на нападението над общностния център „Рейнбоу Хъб„, помещаващ фондациите GLAS и Билитис, извършено от неонацистът и лидер на БНС Боян Расате и група младежи. По време на делото бяха разпитани М. С., В. В., Т. Р. и Е. Й. Делото трае близо 4 часа.

Припомняме, че на 30 октомври миналата година, група, предвождана от Боян Расате, тогава кандидат президент, нахлува в общностния център „Рейнбоу Хъб“ по време на събитие, засягащо правата на транс общността в България, изпочупва всичката техника и мебели за отрицателно време, крещейки „Викайте полиция за нас“ и си тръгва най-спокойно. По време на инцидента има и пострадал – Глория Филипова от Билитис, която получава юмрук в лицето от самия Расате.

 
L’N’Q: House & Disco
 

По време на съдебния процес, пред сградата на Софийски градски съд, бе организиран протест под надслов „Не е хулиганство, а престъпление от омраза!“ в знак на солидарност с пострадалите в общностния център, а и в знак на несъгласие, че престъпление от омраза се третира като обикновено хулиганство. „Настояваме за промени в НК, които да включват престъпления от хомофобски и трансфобски подбуди!“ съобщиха лицата от протеста. На излизане от сградата на съда, Расате демонстративно се изплюва на земята пред протестиращите.

След това оспорва правото на двама души от протеста да вървят успоредно с него по тротоара и настоява полицията да го „отърве от тези отрепки“, като отправя заплахи за саморазправа с тях, защото нарушавали „личното му пространство“. На призива да реагира на заплахите от страна на Расате, отзовалият се полицай отвръща, че „не ги е чул“, въпреки че са изречени със силен глас на половин метър от него. Полицията не предприема и никакви мерки срещу демонстративното заснемане лицата на участниците в протеста от страна на разпознат от тях агент от неонацистката организация „Кръв и чест“

Делото по изслушване на следващите свидетели, което се очаква да бъде последно преди издаване на присъдата срещу Расате, ще се състои на 16 май от 9:30 ч.