Швейцария одобри законопроект за легализиране на еднополовите бракове

Федералното събрание на Швейцария днес прие законопроект, разрещаващ еднополовите бракове на територията на конфедерацията. 136 депутати са гласували „за“, 48 са били против, а 9 са се въздържали. В горната камара на парламента идеята е била подкрепена от 24 депутати, против са били 11, а 7 са се въздържали.

Самите швейцарци ще имат последната дума по въпроса, тъй като свръхконсервативната партия Федерален демократичен съюз обяви, че ще поиска законодателството да бъде поставено на референдум.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Швейцария е една от малкото западноевропейски държави, които все още не признават еднополовите бракове. Досега еднополовите двойки можеха да регистрират партньорството си в общината, но това не им дава равни права.

„Ако опонентите започнат референдум, ние сме готови“, каза Матиас Ерхард, заместник-председател на националния комитет, специално създаден за „брак за всички“.

„Имаме 82 процента от населението зад гърба си и благодарение на мобилизирането на ЛГБТИ+ общността нашите партньорски организации и политическите партии, които ни подкрепят, ще можем да увеличим още повече приемането на ЛГБТИ+ хора в обществото“, каза той.