Шотландия става първата страна в света, която включва ЛГБТ образование в училищната програма

Шотландия стана първата страна в света, която въведе приобщаващо образование за лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални в училищната програма. Фокусът на нововъведенията е върху насърчаването на равенството, намаляването на тормоза и подобряването на образователния опит на ЛГБТ децата и младежите, предметите във всички възрастови групи вече ще включват ЛГБТ идентичности, проблеми и история. Родители, учители, млади хора и ЛГБТ организации помогнаха за разработването на уебсайта за електронно обучение и учебните материали.

Подкрепата за училищата в тази насока включва:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 
  • уебсайт, на който училищният персонал, родителите, настойниците, децата и младежите могат да получат достъп до информация в подкрепа на ЛГБТ децата и младежите
  • основен курс за електронно обучение за педагогическия персонал по въпросите на приобщаващото ЛГБТ образование
  • набор от учебни ресурси за приобщаващо ЛГБТ образование

С гордост мога да заявя, че Шотландия е водеща страна в света, която първа въведе приобщаващо ЛГБТ образование в учебната програма. По този начин можем да помогнем на младите хора да разгърнат пълния си потенциал и да процъфтяват в едно разнообразно и приемащо общество.“ каза министърът Клер Хауги.

Много училища в Шотландия вече предприемат положителни стъпки, за да информират учениците по подходящ за възрастта им начин за ЛГБТ идентичностите и проблемите. Приобщаващото образование за ЛГБТ ще помогне да се надгради тази съществуваща добра практика, като предостави на учителите и училищните ръководители обучението и ресурсите, от които се нуждаят, за да подхождат към тези теми със знания и увереност и да помагат за ефективното преодоляване на хомофобията, бифобията и трансфобията в училищната среда и по-широката общност.

Снимка: Alamy Live News