BHK Banner

Отворено писмо до институциите в Пловдив след поредната хомофобска проява

След поредната хомофобска проява в Пловдив, група активисти, граждани и неправителствени организации изпратиха отворено писмо до държавните органи, касаещи реда, образованието и социалните политики в област Пловдив с призив за незабавни действия спрямо публично известните случаи на силно агресивни хомофобски и трансфобски нападения над деца и младежи в града през последните няколко месеца.

В писмото са описани случаите на ЛГБТ-фобия, която нараства през последните месеци както следва:

– На 27.09.2020 г. тълпа от над 50 души, организирани от 14-годишен ученик, напада с удари, ритници и замеряне с яйца две момичета в Цар-Симеоновата градина.
– На 27.05.2021 г. група хора с качулки и маски нахлуват в сградата на Радио Пловдив, физически попречват на провеждащото се представяне на книга, организирано от ЛГБТИ неправителствена организация, хвърлят на земята копия от представяната книга и причиняват огромен стрес на намиращите се на събитието граждани, включително и деца. Същите са допуснати да влязат в помещението от намиращите се пред входа му полицаи, които се активизират отново едва след изричната покана на организаторите.
– На 20.06.2021 г. група 17-годишни замерят с пиратки две 14-годишни деца в центъра на град Пловдив, след което ги преследват пред очите на множество минувачи.
– На 29.09.2021 осмокласник бива пребит от по-голям съученик пред очите на десетки други деца, защото “говори с глас на обратен”.

Фондации GLAS, Single Step, Bilitis, младежка ЛГБТ организация „Действие“, заедно с група граждани и активисти призовават за взимане на следните мерки:

– Градската управа на Пловдив и ОДМВР Пловдив съвместно да организират обществения ред и подобрят действията на силите на МВР, така че опити за такива насилнически действия да бъдат предотвратявани и пресичани бързо и ефективно.
– Да бъдат установени пострадалите и да бъде осигурена бърза и адекватна помощ на тях, на техните родители и на други засегнати от деянията лица.
– Да се съдейства изцяло на компетентните държавни органи, които да преследват закононарушителите.
– Да се извърши необходимата превенция на правонарушенията, така че да се минимизира възможността такива актове да бъдат организирани.
– Да се осигури адекватно обучение на служителите на МВР Пловдив, за да бъдат те добре подготвени за проблемите на ЛГБТ+ общността и за това как ефективно да вземат мерки в качеството си на пазители на обществения ред.
– Да се състави работна група с представители на общинската власт, ОД на МВР, представители на Регионалния инспекторат по образование, неправителствените организации, която да изготви план/работна програма с цел превенция на насилието сред младежите в гр. Пловдив.
– Да се проведат беседи в училищата в Пловдив, организирани от учениците, учителите, и ръководствата, касаещи темите са насилие, различие, толерантност и др.

Цялото писмо може да видите тук:

Хареса ли ви статията?