ONE DESIGN WEEK 2016 ИЗСЛЕДВА РАЗНООБРАЗИЕТО В СЪВРЕМЕННИЯ ДИЗАЙН

Международният фестивал за съвременен дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK се завръща между 10 и 19 юни 2016 г. в гр. Пловдив, за да срещне дизайнерите и хората, в чиято услуга са те – широката публика. Тази година 10-дневното събитие ще приеме една различна гледна точка, която ще отвори границите на понятието „дизайн“. Дизайнът, който не е нещо елитарно, а е навсякъде около нас – във всеки един аспект и процес от ежедневието ни.

На 18 юни 2016 г. в Дом на културата „Борис Христов“ (ул. Гладстон 15) ще се проведе професионалният дизайн форум на фестивала. Лекторите, водещи експерти от разнообразни сфери, ще представят една холистична гледна точка към съвременния дизайн и визуална култура. Дизайнът, който помага; дизайнът, който е иновативен и алтернативен; дизайнът, който променя животи и светове; дизайнът, който е отворен и достъпен за всички.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Алис Росторн (Англия) е първият лектор в програмата. Тя е изтъкнат международен критик в сферата на съвременния дизайн, но също така и активен куратор. Многогодишната ѝ работа показва как съвременният дизайн се променя постоянно и как в същото време оптимизира и улеснява ежедневието ни. Тя има своя принос за периоднични издания като New York Times, Frieze и W; автор е книгите: Hello World: Where Design Meets Life и Yves Saint Laurent: A Biography; и е водила лекции в платформите TED, World Economic Forum и Design Indaba.

Алис Раусторн
Алис Росторн

Ейске Тачикава (Япония) е представител на новото поколение съвременни японски дизайнери и основател на мултидисциплинарното студио Nosigner. Той има специфичен подход с акцент върху социални иновации, open-source дизайн, съчетания между научни изследвания и нови технологии, образование. Проектите и професионалните му изяви са нетипични и необичайни като например създаването на офиса на Mozilla в Япония.

Пийтер-Ян Пийтерс (Холандия) е основател на студиото OWOW (The Omnipresent World of Wiz Kids) с фокус върху иновации, дизайн, нови технологии, иженерство и забавления. В центъра на работата му е преднамереното забавление и интуитивното възприемане на технологиите. Още с дипломния си проект Sound of Intuition в Design Academy Eindhoven Пийтер-Ян свързва движенията на човешкото тяло с промени в звука.

Събитието се организира от Фондация Едно за Култура и Изкуства с подкрепата на Община Пловдив, Фондация „Пловдив 2019“, Фондация Америка за България и Programista.