ONE DESIGN WEEK ПРЕДСТАВЯ ЦЕЛИЯ СПЕКТЪР НА СЪВРЕМЕННИЯ ДИЗАЙН В ПЛОВДИВ ТОЗИ ЮНИ

Близо 200 участника от 20 страни ще се включат в седмото издание на Международния фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK, организиран с подкрепата на Община Пловдив, Пловдив 2019 и Фондация Америка за България. Фестивалът, който се провежда между 19-ти и 28-ми юни в Пловдив, ще представи работата на дизайнери и артисти от цял свят в рамките на 24 експозиции. Гости ще бъдат някои от най-известните имена в съвременния дизайн, а българският дизайн ще бъде достойно представен, както от нови, така и от вече утвърдили се имена.

През 2015 г. изложбената програма на ONE DESIGN WEEK събира многообразно съдържание от теми, техники и участници, подбрани така, че да приближат и вдъхновят аудиторията по темите на съвременния дизайн (графичен, изложбен, гейм, продуктов, социален, политически, текстилен, плакатен, принт, технологичен, дизайн на храна и т.н.), давайки й възможност за  един нов и свеж поглед към световните тенденции в сектора.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Изложбите в програмата на ONE DESIGN WEEK са подредени в различни локации в Пловдив – Капана,  пространства базирани на главната пешеходна улица на Пловдив, арт-галерии и кафенета, Градската художествена галерия, Баня Старинна, Кино „Космос“, Дружество на пловдивските художници и др.

В програмата на фестивала са включени следните изложби: основната изложба на ONE DESIGN WEEK 2015 –  „Being Post-Digital” с куратор Рене Беекман; „Вариации на 3D принтиране“; „Пакетиран дизайн|съди по опаковката“; „Acmé Paris в плакати“; „Любим град /Favorite city“; „Улично изкуство завинаги: Играта насърчена“, „Прерамкирани процеси; „Интериорни аксесоари в женски род“; „Ретро бонбони – за детските спомени“; „Линия, която разказва; „Кarlsson & Wilker в плакати“; Дипломни проекти: Рая Стефанова “Жива пръст”; „Храна за размисъл“ на студентите от специалност „Вътрешен дизайн“ в полското училище School of Form; Млади балкански дизайнери 2015: „Общи територии”; „Пипни, Седни, Пий / Touch, Sit, Drink“; „Пътуване през миналото и бъдещето на дизайна на бижута“; изложбата „Баланс“ на Вито Валентино; „Щрих и стих“ на на Компот Колектив, „Играта насърчена“ – интерактивен продуктов дизайн от Джорди Канудас, както и експозиции, създадени в резултат от конкурси и работилници по време на ONE DESIGN WEEK 2015.

Сред акцентите на седмото издание на форума са:

Централната изложба “Being Post-Digital“ („Постдигитално съществуване”) с куратор  Рене Беекман, която ще представи  работи на близо 20 автора от 8 различни страни, които творят през погледа на  постдигиталната ситуация.

„ПАКЕТИРАН ДИЗАЙН | съди по опаковката“  – изложба, посветена на опаковки и етикети, отличаващи се с естетика и функционалност, създадени от български графични дизайнери и илюстратори от последните няколко години. Експозицията може да бъде видяна в Кино „Космос“.

„KARLSSON & WILKER В ПЛАКАТИ“ –  плакатна изложба, представяща работата на култовото нюйоркско дизайн студио KARLSSON & WILKER,  като на място те ще допълват експозицията с няколко site-specific плакати, вдъхновени от България. Отново в Кино „Космос“.

„ВАРИАЦИИ НА 3D ПРИНТИРАНЕ“  – в тази изложба, чийто домакин е работилницата на B2N, осем творци от различни артистични сфери излизат от познатата територия на ежедневната си работа, за да се впуснат в експерименти с новите технологии  – Wolfram (студио за проектиране и производство на осветителни тела), funkt (архитектурно студио), студио точка§точка (порцелан), Archabits (архитектурно студио), Светлана Мирчева (съвременно изкуство), Виктор Павлов (бижута), Катерина Сербезова (бижута) и Conveyer (архитектурно студио).  Експозицията може да бъде видяна в арт-галерия Plovediv (ул. Павел Куртевич“ 3).

„ACMÉ PARIS В ПЛАКАТИ“ – френското  студио за графичен дизайн Acmé Paris ще представи изложбата с техни плакати, включваща интересен подбор на визуални решения посредством играта със символи и графични инструменти, характерна за тяхната работа. Артистичните им оформления са заредени с естетска наслада и здравословна доза хумор за добро настроение и могат да бъдат намерени в Галерия А+ (ул. Загреб“ 18).

„ХРАНА ЗА РАЗМИСЪЛ“ – проектът изследва взаимоотношенията между форма и вкус, форма и жест, форма и намерение. Студентите от специалност „Вътрешен дизайн“ в полското училище School of Form получават като задание да създадат съд за храна, чиято проста красота да вдъхнови майстор-готвача да му посвети специално ястие. Специално за изложбата в България ще пристигне ръководителят на проекта Marek Cecula, който ще представи работата на студентите. Експозицията може да бъде видяна в Градска Художествена Галерия, ул. „Княз Александър I“ – ви 15 .

И през тази година продължава инициативата за посещение на всички дизайн обекти, чиято основна цел е насърчи феновете на дизайна да видят местата, на които се случва фестивалът, и да се запознаят с дизайн съдържанието, изложено в тях. Тези, които успеят да съберат печати от всички  локации ще могат да участват в томбола със специални награди.

Информация за останалите изложби, инициативи, детска програма, лекционна програма и др., може да бъдат намерени на www.edno.bg и https://www.facebook.com/OneDesignWeek