НОВО ЛЕЧЕНИЕ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ „ФУНКЦИОНАЛЕН ЛЕК“ ЗА ХИВ

В изследване, публикувано в научния журнал Nature, учени съобщават, че са успели да поставят ХИВ вируса в ремисия при примати, както и, че вече са започнали изпитания с хора. „Функционалният“ лек не изичава вируса напълно, но предоставя дълги периоди, през които ХИВ-позитивен човек може да бъде напълно здрав без да приема ежедневни антиретровидни лекарства.

„Целта на изследването ни бе да идентифицираме функционален лек за ХИВ – не да унищожим вируса, а да го контролираме без нуждата от лечение,“ разказва водещият автор д-р Дан Бароуч в изявление. Той преподава в Харвардското училище по медицина и е директор на Центъра по вирусология и изследване на ваксини към Beth Israel Deaconess Medical Center. „Настоящите антиретровидни лекарства, макар и животоспасяващи, не лекуват ХИВ. Те само го държат под контрол. Опитваме се да разработим стратегии, които да осигурят дълготрайно потискане на вируса без редовен прием на лекарства,“ добавя той.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Една от най-големите бариери пред опитите за лечение на ХИВ е фактът, че вирусът „заспива“, образувайки големи невидими резервоари, които му позволяват да се размножи бързо, ако лечението с лекарства бъде прекъснато. С други думи, онези, които са с недоловими нива на ХИВ в кръвта си, продължават да имат достатъчно количество „спящ“ вирус.

 

По време на двутодишното изследване, учените следили група от 36 примата, заразени с животинския аналог на ХИВ (SIV), които прекарали 6 месеца на антиретровидно лечение, преди да получат тестваната ваксина, имуноподсилвателя TLR-7, или комбинация от двете. „Открихме, че комбинацията от ваксината Ad26/MVA и TLR7 дава по-добри резултати от двете поотделно,“ казват авторите.

Приматите, получили комбинацията, показали намаляване на количеството на вируса, който станал напълно недоловим при 33% от тях след спиране на антиретровидното лечение. В сравнение с контролната група, при експерименталната не само имало намалено количество вирус, но и забавено възпроизвеждане след спиране на лечението.