New Yorker публикува ‘български’ разказ на Гарт Грийнуел

Нов разказ на американския писател Гарт Грийнуел, чието действие се развива в София, ще излезе в следващия брой на списание New Yorker, съобщи сайтът АзЧета. Историята във “An Evening Out” (“Една вечер навън”) протича в нощ, която бивш учител прекарва с доскорошните си ученици З. и Н., посещавайки различни клубове и чалготеки в българската столица.

Разказът на американеца ще бъде публикуван в броя от 21 август, а междувременно той го прочете лично за подкаста „The Writer’s Voice“, посветен на новата литература.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Роденият в Кентъки Грийнуел прекара няколко години като учител в Американския колеж в София. Любимец на учениците и колегите си, Грийнуел направи много за разчупването на консервативните настроения в колежа. Благодарение на него, Day of Silence (Ден на мълчание) – инициатива срещу тормоза над ЛГБТ ученици – се превърна в ежегодна традиция.

Дебютният му роман „Каквото ти принадлежи“ (Black Flamingo Publishing, 2016) получи ентусиазирани отзиви в реномирани издания като “Ню Йоркър”, “Ню Йорк Таймс” и “Вашингтон Поуст” и спечели британската литературна награда British Book Award, наред с още редица други отличия. Той е базиран на новелата на Грийнуел “Митко”, разказваща за любовния копнеж, силата на страстта и търсенето на човешка близост в една чужда страна – България.

„Сборникът с разкази, върху който работя в момента, до голяма степен допълва романа: всяка от историите се развива в България и разказвачът е съвсем същият“, разказва Грийнуел в интервю за New Yorker, съпътстващо “An Evening Out”. Писателят споделя, че е започнал да работи почти едновременно по романа и разказите, като е редувал главите от „Каквото ти принадлежи“ с писане на нова история.

„Има много български думи в романа, както и в разказите. Отчасти се дължи на това, че смятам българския език за най-красивия в света – просто исках неговата музикалност в своите изречения“, казва още Грийнуел.

Разказа “An Evening Out” от Гарт Грийнуел можете да прочетете на английски тук.