Българин организира първата международна изложба на ХИВ позитивни артисти в Париж

ArtPositive“ e първата в историята на Париж международна изложба на ХИВ позитивни артисти, чиято цел е борбата срещу стигматизацията и дискриминацията на хората, живеещи с вируса. Инициатор на изложбата, която се провежда в галерия Мари де Холмски, е българинът Боре Иваноф, който от повече от 20 години живее в Париж. Той обича изкуството и пътешествията и през годините твори из всички краища на света. Зад гърба си има вече десетки самостоятелни изложби, а колекционери на негови творби са редица известни личности. Малка част от изложените творби на Боре Иваноф може да разгледате на сайта на галерията.

Изложбата „ArtPositive“ бе планирана да се проведе от 4 до 27 юни 2020 г., но заради противоепидемичните мерки бе отложена. Въпреки забавянето, обаче, тя вече е факт и събра артисти от няколко краища на Европа, които да застанат зад идеята на събитието. В „ArtPositive“ са включени творби от Начо  Алварес от Барселона, Ейдриен Сийд от Манчестър и Филип Шпигел от Виена.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Само преди няколко месеца Боре споделя за своя ХИВ статус и за живота си с вируса. „Като някакъв таен агент под прикритие, действащ на враждебна територия. Бях принуден да изградя нещо като камуфлажна стена между мен и хората около мен, за да оцелея; Искам да помогна на всички онези български граждани живеещи с ХИВ да се почувстват окуражени и да не се срамуват и страхуват от ХИВ дискриминацията и стигмата.“

Въпреки че науката се развива с всеки изминал ден, а учените постигат успехи в борбата ХИВ, дискриминацията срещу хората, живеещи с вируса, до голяма степен остава. Страхът и предразсъдъците са дълбоко вкоренени в обществото ни и голяма част от носителите на ХИВ се самозаклеймяват и изолират. Събития като „ArtPositive“ са крайно необходими в борбата със ХИВ-стигмата и дискриминацията, които все още бушуват в нашето общество.

Изложбата ще остане в галерия „Мари де Холмски“ до 25 септември. Повече за събитието тук.