Мъж от Малайзия спечели историческо дело относно хомофобски закон

Гей мъж от Малайзия спечели историческо дело относно прилагането на ислямския хомофобски закон, наказващ за проявленията на хомосексуалност в страната. Преди дни Върховният съд отсъди, че прилагането на закона е неконституционно и държавните власти нямат правото да го прилагат.

Мюсюлманинът, чието име е запазено анонимно, бил арестуван с още 11 мъже през 2018 година заради подозрение за опит за гей секс по време на нахлуване от страна на полицията в частна резиденция. Петима от групата се признаха за виновни и бяха осъдени на затвор, бичуване и глоби, но той отрече обвинението и започна съдебно оспорване.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Гей сексът е забранен в Малайзия и се наказва с публичен линч или затвор. Според Нуман Афифи от организацията Pelangi Campaign това е революционна крачка, която дава надежда за ЛГБТ+ правата в страната. Въпреки решението на съда, много гей мъже ще бъдат наказвани с 20 години затвор съгласно британски закон от колониалната ера, известен като Раздел 377.

Човекът, започнал съдебното оспорване твърди, че Селангор няма правото да наложи ислямска забрана за „сношение срещу естествения ред“, след като гей сексът вече е престъпление, съгласно гражданските закони. Съдът се съгласи като обяви, че правомощията на държавата да извършва такива престъпления „подлежи на конституционна граница“.