LONDON SPY ПРОБИ ХЕТЕРО БРОНЯТА НА КРИМИНАЛНИТЕ СЕРИАЛИ

 
BHK Banner
 

“Уил & Грейс”, “Съвременно семейство” (Modern Family), “Клуб Веселие” (Glee), “Cucumber”. От години праймтаймът е населен с изобилие от ЛГБТИ персонажи и сюжети. Западната телевизионна индустрия отдавна е надживяла инфантилната менталност на българските си колеги, които употребяват ЛГБТИ общността основно като източник на евтини скечове и зрелищни псевдодискусии.

“London Spy” е следващата стъпка в еволюцията на общественото огледало, което се явява малкия екран. Британската BBC дръзна да разчупи стереотипния хетеронормативен калъп на криминалните сериали с една майсторски написана и реализирана шпионска история, в която главният герой е гей мъж.

london-spy

Мини-сериалът на Том Роб Смит си има всичко – заплетена фабула, обвита в мистерия и напрежение, шокиращи обрати, нежна романтична драма, изградена около реалистична двойка, и съзвездие от обичани британски актьори, начело с Бен Уишоу (“Облакът Атлас”, поредицата за Джеймс Бонд), Джим Броудбент, Едуард Холкрофт и Шарлот Рамплинг.

В първия епизод Дани (Бен Уишоу) среща млад мъж на име Алекс (Едуард Холкрофт), с когото започва непохванта, но очарователна романтична връзка. Превъртаме лентата няколко месеца напред, когато потайният Алекс изчезва, а Дани тръгва по следите на партньора си, който се оказва агент на британското разузнаване. Скоро наивният младеж се озовава в центъра на буря, която заплашва да унищожи живота му и хората, които обича.

london-spy-3

Едно от ценните качества на “London Spy”, е че той не е “гей сериал”. Не ни разбирайте погрешно – ние обожаваме гей сериали. Но е важно както нехетеро зрителите, така и широката аудитория да виждат главни персонажи, чиято хомосексуалност е повече штриха, отколкото цялата картина. Освен всичко друго, това нормализира и приобщава една група хора, която десетилетия наред е била отделяна и маркирана като “различна”.

“Допада ми фактът, че сексуалната ориентация на Дани е даденост – той просто е гей мъж, който среща друг мъж – а не фокус, около който се върти всичко останало”, споделя Бен Уишоу, който самият е открито гей. “Том е брилянтен писател, защото се вълнува от психологията точно толкова колкото и от сюжета. Това придава на персонажите му сложност. Харесва ми дъбочината и драматичната предистория, които е дал на Дани”.

Първият сезон на сериала включва пет едночасови епизода. От начина, по който завършва, можем да заключим, че продължението е неизбежно.

Вижте кратък трейлър на “London Spy” тук:

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=d5CWWaF06uM[/tube]

Автор: Марко Марков
Снимки: BBC

Хареса ли ви статията?