Hannah Olinger

Конкурс за поезия в Русия въведе забрана за участие на транс хора

Руски конкурс за поезия забранява на транс хора да изпращат творби тази година, като по думите на организаторите това е опит да се „защитят традиционните ценности“, съобщава Ройтерс.

Конкурсът за поезия „Андрей Дементиев“ приема литературни произведения до края на месец април от поети „независимо от гражданството, националността, професията и местоживеенето им„. Според правилата, обаче, публикувани на уебсайта на местната организация за поезия, конкурсът изрично не допуска „граждани, които са сменили пола си„.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Организаторите на конкурса заявиха, че този ход е опит да се „запазят традиционните за руското общество представи за брака, семейството, майчинството, бащинството и детството„. Под ръководството на президента Владимир Путин, Русия активно се бори срещу ЛГБТИ+ общността, представяйки куиър хората като западно изобретение, което застрашава традиционните руски ценности.

Неотдавна Русия определи „ЛГБТИ+ движението„, като екстремистко, а тези, които го подкрепят – като терористи, което открива възможности за водене на сериозни наказателни дела срещу ЛГБТИ+ хората в Русия и техните защитници.