Как продължава борбата с хомофобията в Пловдив?

След нападението на деца по хомофобски подбуди в Цар-Симеоновата градина в Пловдив миналата година, последвано от опит за саботаж от страна на нео-нацистки групи на шествието против хомофобията, организирано от мен и активистът Димитър Димитров, симпатизанти на БНС започнаха акция по разлепяне на хомофобски и расистки материали из целия град, някои от тях с призив за насилие. На част от листовките ясно се откроява логото на БНС, като има и добавен линк към страницата им. Влизайки в нея, в раздел „Печатни материали“, същите и други с подобно съдържание печатни материали, могат да се закупят свободно.

На 29 декември 2020 г. в Окръжна прокуратура град Пловдив постъпи жалба от мен по този повод, в която обвинявам БНС в нарушение на чл. 4 ал. 1 от Закона за защита от дискриминация и чл. 162 от Наказателния кодекс. Няколко дни след това получих известие, че на 18 януари 2021 г. съм привикан да дам показания в 4-то РПУ по случаят. Пристигайки на мястото, бях приет от полицай Мартин Маринов, като започнахме с неформален разговор относно това кой съм аз и кои са БНС. В последствие трябваше да напиша собственоръчно нещата, които съм описал в жалбата, дали лично съм видял кой разлепя материалите и  защо смятам това за нарушаващо закона.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Питам се докога ще усещаме страх за сигурността си в този град? Докога ще гледаме нормализиране на насилието и демонизиране на ЛГБТИ лицата? Кога тези две неща ще си разменят местата? Кога всеки ще може да бъде просто себе си, без страх от това да бъде нападан посред бял ден?

Смятам за напълно неприемливо в държава, членка на Европейския съюз да се допускат безнаказано прояви на нео-нацистка пропаганда, агресивно проповядващи нетърпимост към маргинализирани групи. Като символичен отговор на разлепените стикери, активисти от Пловдив организирахме направата на нови, позитивни към ЛГБТИ общността материали, които доброволчески групи разлепиха и ще продължават да разлепят из града ни, който сякаш далеч не заслужава титлата си „Европейска столица на културата”.