Ислямската религиозна полиция арестува 19 души на гей сватба в Нигерия

Ислямската полиция в Нигерия е арестувала 19 мюсюлмани, обвинени, че са присъствали на гей сватба на 18 декември. Силите на реда са нахлули на церемонията в Кано, главния град в Северна Нигерия, след като е бил подаден сигнал, съобщи говорителят Лоуал Ибрахим Фаге пред Би Би Си.

Двойката не е била дала своите обети, когато полицията е прекъснала сватбата, но са успели да избягат от мястото на събитието. Полицията, известна в страната и като Hisbah, продължава да ги издирва. Фаге каза, че полицията е заявила, че арестуваните няма да бъдат наказани. Вместо това групата е била подложена на „консултиране„, като родителите и настойниците са били призовани да се явят.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Кано е с преобладаващо мюсюлманско население, където ислямската правна система се прилага наред със светското право. Говорител на Hisbah заяви: „Ще проучим възможностите за промяна, преди да ги обвиним в съда. Първо ги съветваме, включваме и родителите и се надяваме да променят начина си на живот„.

Всичко свързано с ЛГБТИ+ общността е забранени и от двете правни системи в Нигерия, но ислямските съдилища в Кано никога не са осъждали никого за това, че е част от общността. Активистки групи провеждат кампании за зачитане на правата на ЛГБТИ+ хората, но продължават да срещат сериозна съпротива от страна на хора със строги консервативни религиозни убеждения.