Grindr е предоставял ХИВ статусите на потребителите си на външни фирми

Управата на мобилното приложение за гей запознанства Grindr бе заставена да се защитава под упреци, че е предоставяла лични данни на потребителите си, в т.ч. свързани с техния ХИВ статус, на две външни компании.

Незадължителна част от информацията, която човек може да сподели в Grindr профила си, е своя ХИВ статус, както и последния път, когато се е тествал. Тази информация дава възможност и за автоматично периодично напомняне да се тестваш, както и къде наблизо можеш да го направиш.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Скандал избуха заради това, че тези лични данни са били предоставяни на две други компании – Apptimize и Localytics, които изследват взаимодействието на потребителите със софтуера, с цел намиране начини за оптимизация на услугите. Според висшата управа на Grindr, информацията се споделя в съответствие със стандартните практики в индустрията и обвиненията не са справедливи.

Брус Кейс, който отговаря за сигурността в Grindr, твърди че предоставянето на данни е с цел подобряване на услугите, което е често срещана практика. Той увери, че в никакъв случай не става въпрос за продаване на информация и манипулация. В друго официално изявление, представители на Grindr заявяват, че никога не са имали за цел да продават данни за потребителите си и особено за техния ХИВ статус. Напомнят, че всеки сам определя каква информация да сподели за себе си и че все пак това пространство е публичен форум.

Тези обяснения не задоволиха критиците и принудиха управата на компанията бързо да даде заден ход. Джак Харисън-Кинтана, вицепрезидент на Социално въздействие в Grindr, публикува видео обръщение, в което се извинява „от името на всички в екипа на Grindr за всичките неприятности, които причинихме през последните 48 часа.“