GOOGLE ПОЧЕТЕ СЪЗДАТЕЛЯ НА ГЕЙ ЗНАМЕТО С ДУДЪЛ

Технологичният гигант отпразнува началото на месеца на ЛГБТИ гордостта с поклон пред създателя на знамето на дъгата, Гилбърт Бейкър.

На 2-ри юни, когато е рождения ден на покойния майстор на знамена, логото на търсачката бе заменено от клипче с няколко цветни парчета плат, нарязани и съшити заедно в гордо веещ се шестбагреник.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

via GIPHY

Бейкър е военен ветеран, роден в Канзас през 1951. В началото на 70-те той бива изпратен да служи в Сан Франциско, където остава до освобождаването си с почести. След това започва да шие, съчетавайки уменията си с активизъм. Той създава множество протестни банери, много от които по молба на Харви Милк.

След като създава знамето на дъгата, Бейкър започва работа в Paramount Flag Company. Ексцентричните му дизайни привичат вниманието на тогавашната кметица на Сан Франциско, Dianne Feinstein, която го наема да работи по нейната инагурация. По-късно той работи по редица престижни проекти, включително за краля на Испания, премиера на Китай и президентите на Франция, Венецуела и Филипините.

Гилбърт Бейкър

Въпреки успеха си, Baker никога не спира да работи върху гей знамето. През 1994 той създава рекордно дълго знаме за 25-ата годишнина от Стоунуолските бунтове – с дължина от над километър и половина. През 2003, за 25-ата годишнина от създаването на флага, той чупи друг световен рекорд, създавайки знаме, простиращо се от море до море – от Мексиканския залив до Атлантическия океан в Кий Уест.