Гърция ще узакони еднополовите бракове въпреки съпротивата на църквата

Гръцкото правителство прокарва законодателството си за еднополовите бракове въпреки съпротивата на църквата.

През юли министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис обеща да узакони еднополовите бракове, като заяви, че „гръцкото общество е много по-подготвено и зряло„.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

От 2015 г. Гърция признава споразуменията за съвместно съжителство на еднополови двойки, които предлагат някои от правата и предимствата на брака.

Очаква се окончателният вариант на законодателството, който е формулиран така, че да сведе до минимум основанията за противопоставяне, да предизвика дебати, фокусирани върху правата, особено върху родителските права на ЛГБТИ+ двойките, съобщава Neos Kosmos.

В сряда (27 декември) правителственият говорител Павлос Маринакис разгледа погрешните схващания за законопроекта.

Има голямо неразбиране за това какво ще внесем, какво няма да внесем.„, каза той, като заяви, че е необходимо да се изчака официалният текст, за да се разбере напълно предложението.

Ден след това той допълни, че законодателството ще бъде внесено по време на настоящия мандат на парламента, който приключва през 2027 г.

Изявлението последва публикуването на становище от 1500 думи от управляващия Свети синод на Църквата.

В становището си църквата твърди, че децата се третират като „аксесоари“ и „домашни любимци“ за гей двойките.

Гръцкият министър-председател, който постъпи на власт за първи път през 2019 г., назначи комисия, която да работи по национална стратегия за подобряване на правата и условията за живот на ЛГБТИ+ гражданите през 2021 г., и оттогава отмени забраната за даряване на кръв от гей мъже и забрани ненужното и неправомерно генитално осакатяване на интерсекс деца.