Едва 7% от ЛГБТИ българите са напълно открити за сексуалната си ориентация

Общоевропейското онлайн проучване за дискриминацията срещу ЛГБТИ хората, за което ви разказахме миналата година и на което PROUD.bg.bg бе медиен партньор, бе попълнено от около 140 хиляди души, което надминава досегашния рекорд от 93 хиляди (през 2012, когато проучването се провежда за първи път).

Резултатите от него биват съобщени от Агенцията на Европейския съюз за основни права (FRA) днес, а на тяхна база се очаква институциите на Европейския съюз да реагират с изработването на информирано законодателство и политики за равноправно третиране на лесбийки, гейове, бисексуални, транс и интерсекс хора.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Според резултатите дискриминацията над ЛГБТ+ хората продължава да бъде ежедневие на работното място, в училище, на публични места за забавление, при търсенето на дом и в здравните заведения. Страховете от физическо и сексуално насилие също продължават да бъдат често срещани.

На въпроса „Правителството справя ли се ефективно с дискриминацията на ЛГБТ+ граждани?“ 91% от българските респонденти са отговорили с „не“, което поставя страната ни на едно от последните места в класацията.

На въпроса „Открити ли сте със сексуалната си ориентация“ резултатите за България са подобни. 54% от респондентите ни са отговорили с „изобщо не съм открит“, 24% са отговорили с „много рядко съм открит“, 15% са отговорили са с „относително открит съм“ и едва 7% са отговорили с „напълно открит съм“. Другите страни с подобни резултати са Литва, Северна Македония, Румъния и Сърбия.

27% от българските респонденти са ставали жертва на дискриминация на работното място, а 17% са били дискриминирани заради сексуалната си ориентация/половата си идентичност при търсенето на работа.

39% от попълнилите проучването са ставали жертва на заплахи или нападения през последната година от проучването. Едва 12% са докладвали за това на полицията. Основната причина хомофобските и трансфобските нападения да не се докладват е страха от агресивна реакция от страна на полицията.

75% от ЛГБТ+ българите се страхуват да хванат за ръката партньора си на публично място, а 45% избягват определени локации заради страх от нападение.

По-оптимистични са резултатите, свързани с учебните заведения. 41% от младежите на възраст 18-24 крият сексуалната си ориентация в училище/университета. През 2012 година процентът е бил по-висок (47%). Резултатът е подобен и при учениците на възраст 15-17 (44%), а 38% от учениците твърдят че някой от учителите или съучениците им е изразил подкрепата си към ЛГБТ+ учениците.

Пълните резултати от проучването може да прочетете тук.