Детска книжка се превърна в символ на съпротивата в борбата за ЛГБТ+ права в Унгария

 
BHK Banner
 

На 21 септември Доротя Редаи и Болдижар Наги издадоха новата си детска книжка „Приказки за всеки“ в първоначален тираж от 1500 копия. Само две седмици по-късно тя бе изчерпана, а авторите останаха изненадани от интереса. Книжката събира адаптации на класически детски приказки, включващи разнообразни герои и съвременен контекст. Сред тях са Пепеляшка от ромски произход, Снежанка, която е лесбийка и еленче с флуидна полова идентичността.

Веднага след пускането си на пазара „Приказки за всеки“ стана мишена за хомофобски атаки от страна на политици, сред които унгарския министър-председател Виктор Орбан. На 25 септември лидерът на крайно-дясната партия Mi Hazank разкъса страниците на книгата по време на пресконференция и я нарече „хомосексуална пропаганда“. Действията и коментарите бяха посрещнати с недоволство от страна на активисти, издателства и Асоциацията на книжарите, която сравни случилото се с горенето на книги от страна на нацистите.

ЛГБТ+ общността в Унгария е жертва на нова вълна от дискриминация от 2010 година насам, когато Виктор Орбан бе избран на длъжност. Новата конституция, внесена през 2012 година дефинира брака като „cъюз между мъж и жена“ и семейството като „основата за оцеляването на нацията“, изключвайки еднополовите двойки. По-рано тази година бе въведен и член 33 в законодателството, според който избраната идентичност на трансджендър хората вече няма да бъдат разпознавана официално от държавата. Катрин Хугендубел от ILGA-Europe коментира: „Хомофобията в Унгария е част от една вълна на реч на омразата, която става все по-популярна напоследък в Европа. Тя е следствие на стремежите на популистки лидери, които искат да си спечелят подкрепа и гласове, като се позовават на това, което те наричат ‘семейни ценности’.“ Друг пример за това е ситуацията в Полша и президента Анджей Дуда, който нарече промотирането на ЛГБТ+ права „идеология, по-лоша от комунизма“. През последните месеци Полша бе разкритикувана от целия цвят и от Европейския съюз, заради т.нар. „зони, свободни от ЛГБТ+“.

Книжката „Приказки за всеки“ включва 17 приказки с изменен фокус върху половото, етническото, сексуалното и класовото разнообразие, написани от различни автори. Болдижар Наги твърди, че това е първата детска книга, която разказва за ЛГБТ+ хора на унгарски език. „Искахме да дадем платформа на онези, които биват винаги заглушени. Омръзна ни да ни обвиняват, че се опитваме да навредим на децата. Когато министър-председателят на страната каже нещо такова, много други ще го последват.“

Въпреки това, много семейства, учители и книжари в Унгария изразиха подкрепата си за изданието и това дава надежда на Доротя и Болдижар, както и на много издателства. Наги смее да заяви: „Книгата ни се превръща в символ на съпротивата срещу дискриминацията. Получихме подкрепящи писма от хиляди хора, както и предложения да адаптираме книгата си за аудио носители и бордова игра. Сякаш много хора осъзнават, че е важно съществуването на книги, като тази.“

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина