Checkpoint Sofia и Фондация GLAS започват инициатива за самоизследване за ХИВ с т.нар. орални тестове

От 1 октомври 2018 г. Checkpoint Sofia и Фондация GLAS ще предоставят орални тестове за самоизследване за ХИВ на мъже, които правят секс с мъже. Самоизследването позволява на всеки да се тества на удобно и конфиденциално място или у дома. За разлика от класическите кръвни тестове при този вид изследване се използва орален тампон и слюнка. Принципът на работа на теста е същият както и при кръвния – откриват се антитела на вируса. Всеки комплект за самоизследване съдържа тест-плочка с тампон и контейнер с буфер, както и инструкции за употреба.

Всеки желаещ да се самоизследва орално ще има възможност от 1 октомври да се регистрира онлайн и да получи теста по куриер. CheckPoint Sofia са осигурили система за проследяване на резултата и консултиране при необходимост. След изпращане на теста техен специалист ще се свърже с адресата, за да бъде обсъден резултатът и да бъдат предприети последващи действия, в случай че са необходими. При положителен резултат CheckPoint София ще окаже емоционална и психологическа помощ, както и придружаване в здравната система. Пациентите могат да разчитат на консултиране, обсъждане на ситуацията, информиране за антиретровирусната терапия за ХИВ, първите стъпки в лечението, както и всичко свързано с живота с ХИВ.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В допълнение от юли тази година Фондация GLAS в партньорство с Checkpoint Sofia и TELUS International Europe предоставят възможност за безплатно кръвно тестване, както и консултации и напътствия и в ЛГБТИ общностния център Rainbow Hub (ул. “Любен Каравелов” 24”, София). Всеки месец се провеждат в София и групи за взаимопомощ на пациенти, живеещи с ХИВ, както и такива за емоционална подкрепа на близки, роднини и семейства на хора, носители на вируса. Събиранията, които се осъществяват от Фондация GLAS съвместно с Checkpoint Sofia, са напълно анонимни и позволяват на участниците в тях да споделят помежду си в защитена среда своите постижения, трудности и предизвикателства.