БХК: ЛГБТИ хората са новата мишена за „отровните“ медийни стрели

Български хелзинкски комитет и Сдружение „Организация Дром“ представиха проучване и доклад Образът на малцинствените и уязвимите групи в българските медии“.

В пресконференцията участваха доц. д-р Иво Инджов – автор на доклада по изследването, Румян Русинов – политолог и експерт по малцинствени проблеми, адвокат Таня Кълцева, представител на „Организация Дром“, Красимир Кънев – председател на Българския хелзинкски комитет.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Изследването се фокусира върху анализ на съдържанието на 13 медии в България – телевизии, радио, новинарско-аналитични сайтове и вестници за периода януари-февруари 2023 г.. Целта е да се изследва образът в българските медии на традиционните малцинствени групи в българското общество и на специфични уязвими групи – ЛГБТИ, мигранти от Близкия Изток, Северна Африка, както и от Украйна, преминаващи или пребиваващи в страната. Изследването обръща специално внимание на употребата на език на омразата спрямо тези групи в медиите. В хода на мониторинга са селектирани общо 739 публикации.

д-р Инджов отбелязва, че преобладават материалите тип новина, броят на материалите, които целят да вникнат в дълбочина в проблемите и душевността на представителите на малцинствените и уязвимите групи са малко. Един от основните изводи на проучването е, че като цяло медиите, особено двете големи частни телевизии и обществените медии, както и някои новинарско-аналитични сайтове, спазват професионалната журналистическа етика при отразяване на информация свързана с “различните” в обществото.

Според данните в изследването, българските медии най-често предлагат информация свързана с мигрантите от Близкия изток и Северна Африка465 публикации – 63% от общия брой попаднали в изследването публикации. Тези материали са два пъти повече от материалите за всички останали за малцинствени и уязвими групи, взети заедно. Публикациите за мигрантите от Украйна са относително малко – 4%.

За представители на ЛГБТИ+ общността и за нея като цяло са регистрирани общо 89 публикации в периода на мониторинга. Половината от тях имат неутрален информационен тон. В другата половина, регистрирана почти изцяло в няколко вестника и сайта, се откриват изрази като: „брутална джендър-измама“, „содомски скакалци“, „джендърско объркване“, „брюкселска обсесия по джендър-идеологията“, „ревизия на биологията и нормалното“ и др.

В тези публикации ЛГБТИ хората са представяни като заплаха за обществото, за нормалността, за бъдещето на страната: „извращение и патологии, които все по-открито посягат и към децата ни“, „последователно и настъпателно поведение – вече са завладели университетите, скоро и в училищата, да се готвят детските градини“; „Индоктринират мозъците на младите“; „Джендър поклонници, защитници на педофилията“; „Факт е, че с парите на глобалния злодей Джордж Сорос и неговата световна мрежа на мрака се правят опити срещу жълти стотинки да се купуват душите и съвестите на преподаватели и студенти“.

Всъщност това отношение, този стил и похвати на отразяване на групата – стигматизация, дехуманизация, сатанизиране, представяне като проблем и заплаха за устоите на страната много наподобяват отношението, стила и начина, по който редица медии отразяваха ромската тема до неотдавна. Фактът, че ромите отскоро почти не попадат във фокуса им, а вместо тях на прицел е взета ЛГБТИ общността (или „джендърите“, както вече нарицателно ги представят в подобен род медии), която бива стигматизирана, дава основание за предположението, че има смяна на „мишената“. Отровните медийни стрели вече са насочени в друга посока.”, се казва в доклада.

Още за проекта можете да научите ТУК