Белгия: ЛГБТИ+ общността се сблъсква с все повече насилие

Въпреки постигнатия правен напредък по отношение на ЛГБТИ+ хората и техните права в Европа, общността все още ежедневно се сблъсква с предразсъдъци, обиди и насилие, предупреждават няколко организации.

Днес (17 май) е Международният ден за борба с хомофобията, бифобията и трансфобията (IDAHOT), в който се отбелязва датата, на която през 1990 г. Световната здравна организация (СЗО) изважда хомосексуалността от списъка си с психични заболявания.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

На този ден на официалните сгради в Белгия ще бъдат издигнати знамена на дъгата, а някои от тях ще бъдат осветени в цветовете на общността. ЛГБТИ+ организациите в цялата страна също ще организират редица дейности и събития, за да покажат солидарност срещу тази форма на дискриминация.

Тези усилия и прогресивната правна защита на ЛГБТИ+ хората, като например включването на половата дискриминация като утежняващ фактор в Наказателния кодекс, допринесоха за това Белгия да заеме второ място в годишната карта и индекс на дъгата, създадени от водещата европейска ЛГБТИ+ организация ILGA-Europe.

Въпреки напредъка през последните години, ЛГБТИ+ хората „все още са изложени на предразсъдъци, обиди и език на омразата ежедневно„, заяви в сряда междуфедералният център за равенство Unia.

През 2022 г. Unia е регистрирала 137 случая на дискриминация, свързана със сексуалната ориентация, включително 57 за реч на омразата, и 54 случая на престъпления от омраза срещу ЛГБТИ+ хора, почти половината от които са свързани с физическо насилие. „Този дял е много по-висок в сравнение с другите престъпления от омраза. Това е и най-високата цифра през последните пет години„, подчертава организацията.

This material is produced with the support of the Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the US. The opinions expressed in this publication do not necessarily represent those of the Black Sea Trust or its partners.