AMNESTY: ГЕРМАНИЯ И ДАНИЯ ОСАКАТЯВАТ ИНТЕРСЕКС ДЕЦАТА

Amnesty International публикува доклад за ситуацията на интерсекс хората в две европейски държави, Германия и Дания, за които има доказателства, че интерсекс децата са обект на инвазивни, не спешни и необратими хирургически операции, за да „паснат“ на стереотипите за пол. Хирургическите интервенции за „нормализиране“ на интерсекс децата са нарушение на човешките им права, констатира докладът, цитиран от Маргиналия.

„Интерсекс“ е термин, който се използва по отношения на хората, които може да имат множество характеристики, като например хромозоми или размножителни органи, несъвпадащи с приетото за „мъжко“ или „женско“. „Тези интервенции може да нарушават човешки права, включително правата на детето, правото на физическа и телесна цялост и правото на най-високия възможен здравен стандарт“, се твърди в доклада.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Най-широкоразпространените операции представляват скриване или удължаване на клитора, премахване на размножителните органи и вагинална пластика, която има за цел да създаде женски вид на тялото. Много от тези хирургически интервенции крият риск от причиняване на нервни увреждания, страх и болка, и могат да доведат до необходимостта пациентите цял живот да пият хормони.

„Единственото, с което той (докторът) искаше да ме лекува, беше тестостерон (…) за да направи от мен мъж“, сподели интерсекс жена пред Amnesty.

Много от хората, които са подложени на такива операции, споделят за негативни физически и биологически ефекти както по време на интервенциите, така и след това. Amnesty смята, че макар в някои от тези случаи може да има медицинско основание за операция, често тя се извършва, за да пасне детето на идеалите на бинарната джендър система. Операциите се оправдават на основата на това, че те ще позволят детето да се причисли към някой от двата „стандарта“ за пол и ще го предпазят от тормоз в бъдеще.

Практиките, за които става въпрос в доклада на Amnesty, са широкоразпространени и в България. У нас има само един интерсекс активист – Пол Найденов. През февруари той спечели първото по рода си дело в България за смяна на пола на интерсекс човек по паспорт. В личната си карта той вече фигурира като Пол Найденов, в съответствие с мъжките си хромозоми и мъжката си идентичност.