AIRBNB ЗАДЪЛЖИ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ СИ ДА НЕ ДИСКРИМИНИРАТ

Тази седмица онлайн платформата за наем на жилища Airbnb изпрати до потребителите си писмо, в което ги кани да подпишат задължителна нова антидискриминативна клауза.

Airbnb предоставя на потребителите си възможност да отдадат под наем жилищата си на непознати. Но популярната услуга бе белязана от поредица инциденти, в които клиенти твърдят, че заявките им за жилище са били отхвърлени заради сексуалната им ориентация или раса.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Въпреки, че сайтът отдавна забранява на потребителите си да дискриминират, той наскоро се закани да въведе по-строги правила.

В писмото, цитирано от PinkNews, платформата обявява, че от 1 ноември всички потребители ще бъдат задължени да подпишат „Ангажимент към общността“ да се борят с предразсъдъците и дискриминацията в Airbnb общността. Това включва раса, религия, националност, етнос, увреждания, пол, полова идентичност, сексуална ориентация и възраст.

Хората, които откажат да подпишат ангажимента, няма да могат да правят нови резервации или оферти за наем. Те ще получат възможността да прекратят регистрациите си, което ще доведе до отмяна на съществуващи резервации и сваляне на съществуващи оферти.

Освен това, компанията ще въведе нова програма, наречена Open Doors. Считано от 1 октомври, всеки потребител, който реши, че е бил третиран в противоречие с антидискриминационната политика на Airbnb, ще бъде обезщетен с алтернативно място за настаняване.