99% ОТ ГЕЙ ТИЙНЕЙДЖЪРИТЕ СА ТОРМОЗЕНИ В УЧИЛИЩЕ

Според ново изследване във Великобритания 99% от тийнейджърите с различна сексуална ориентация са тормозени в училище с хомофобски нападки. Почти всеки млад ЛГБТ човек, с когото интервюиращите са разговаряли, е споделил, че чува обидни фрази по свой адрес като например „това е толкова гей“. Изследването показва още, че 68% от родителите не са наясно с преживявания от децата им ежедневен тормоз, нито пък знаят дали училищата имат политики за справяне с хомофобски нападки.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

По повод изследването една от водещите ЛГБТ организации във Великобритания – Stonewall, стартира кампания, която да накара учениците да спрат да използват „гей“ като обидна дума. Лице на кампанията е поп звездата и гей Will Young, а из училищата в страната са изпратени постери с текст „Гей. Да го преживеем“. Освен постерите ученици и учители ще бъдат снабдени с ръководства, които да им помогнат да оборят всеки, който използва думата „гей“ с негативна конотация.

Певецът Will Young споделя за кампанията: „Думата „гей“ се използва сега като една от най-лошите обиди от младите хора на всякаква възраст. Видимо е от шокиращите нива на самонаранявания и самоубийства сред младите гей хора, че ние предаваме цяло едно поколение.“

Според авторите на изследването родителите също трябва да осъждат хомофобския език на децата си и да не ги толерират да използват подобни обидни фрази. Много от младите обаче използват подобни изрази без задължително да имат в предвид нещо обидно. Но реалността е, че думите им нанасят болка. Кампанията отбелязва и 10 години от премахването на Раздел 28 от законодателството на Великобритания. Законът, приет през 1988 по време на управлението на Маргарет Тачър, забранява на местните власти да „промотират“ хомосексуалността. Но той се тълкува широко в продължение на години като забраняване на всякакъв род дискусии по проблеми с гей, лесбийки и бисексуални деца в училище, дори когато децата молят за помощ учителите си.