90 ПРОЦЕНТА ОТ СЛУЧАИТЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ОТ ОМРАЗА НЕ СЕ СЪОБЩАВАТ В ПОЛИЦИЯТА

Почти всеки, станал жертва или свидетел на престъпления от омраза с хомофобски и трансфобски подбуди, не съобщава за тези инциденти пред правоприлагащите органи. Това сочат данните, събрани от фондация GLAS /Gays and Lesbians Accepted in Society/ посредством специално създаден сайт за докладване, функциониращ от 2015 г. За този период на сайта Wearetolerant.com са били подадени над 150 сигнала, като жертвите или свидетелите са главно мъже, определящи себе си като гей. Жените, потърпевши от подобни нападки, са в пъти по-малко, показват събраните данни.

Най-голям процент – 80, са жертвите на възраст между 15 и 24 години. Техните нападатели отново в най-голям процент са на същата възраст или по-възрастни. В повечето от случаите нападателят е бил само един, а инцидентите са възниквали главно на обществени места.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Докладваните престъпления срещу лесбийки, гей мъже, бисексуални или транджендър (ЛГБТ) хора най-често са заплахи и закани – общо половината от случаите. Тези заплахи много често са отправяни и онлайн, и често са съпътствани с обиди. В много редки случай се е стигало да физическо нападение. Само 10% от всички подобни случаи, или 15 от 150 подадени сигнала, са били съобщени под някаква форма на полицията.

2015-06-28t155152z846531340gf10000142489rtrmadp3turkey-rights-pride

Много често жертвите на подобна агресия споделят, че не вярват полицията да вземе под внимание случилото си, че няма да се отнесе с необходимата сериозност и че са убедени, че ще бъдат подложени на допълнително хомофобско отношение от страна на самите полицаи.

Наказателният кодекс, в сила към днешна дата, не включва сексуалната ориентация и половата идентичност или изразяването на пола като признаци, на основата на които се извършват престъпления от омраза – реч на омразата и други престъпления. Като следствие от това в редките случаи, в които хомофобски или трансфобски нападения са съобщавани и наказателно преследвани, заподозрените често биват обвинявани в деяния, извършени с „хулигански подбуди“.

Вчера отбелязахме Международния ден за борба с хомофобията и трансфобията. На 17-и май 1990 г. Световната здравна организация официално премахва хомосексуалността от класификацията на психиатричните заболявания. Българското законодателство все още не прилага ефективно международните стандарти за човешки права за всички граждани и не преследва хомофобските и трансфобските престъпления, отчитайки дискриминационния мотив на извършителя, припомнят от фондация GLAS.