7 ПРИЧИНИ ДА ХАРЕСВАМЕ БРАДИТЕ

Брадата е навсякъде. По барове и дискотеки, в офисите на банки и учреждения, във фитнеса и киносалона, по кориците на списанията и модните подиуми, мъжете вече предпочитат да си мерят брадите. Символ на власт, сила, зрялост и сигурност, тя винаги е била въпрос на личен избор, социален статус и търсено внушение от страна на притежателите й. Днес обаче е и въпрос на тренд, било то благодарение на хипстърите, било защото в един свят, който ни притиска да полагаме неистови грижи за външния си вид, може би тя е останала единствената връзка с изгубената природа, с примитивния Тарзан, който напира да излезе от всеки от нас.Смеем да предполагаме, че началото на второто десетилетие на новия век ще бъде запомнено ако не с друго, то поне с миграцията на голяма част от мъжките косми от долната половина на тялото към лицето. За добро или лошо, брадата е факт, а ние мислим, че е и ужасно секси. По седем причини.

 
L’N’Q: House & Disco
 

3052353-0419928759-inf_j

1. Мъжественост

Съгласни или не, тя винаги е била синоним на вирилност: добре поддържаната и гъста брада придава на мъжа, който не се притеснява да я пусне да расте на свобода, значително по-мъжкарски вид.

Истината е, че мъжествеността не е само въпрос на лично възприятие и субективно мнение: проучване,проведено от Университета на Южен Куинсланд, доказва, че господата, чиято брада израства гъста за кратко време, имат по-високи нова на тестостерон в организма. Не е ли това достатъчно основание да ги харесваме повече.

Chris-Pine-1870888

2. Сила

Кой не обича мъжете, притежаващи власт? За съжаление, безвлас често означава безвластен. Още от древни временасе е смятало, че мъжете с обилно окосмяване по лицето са имали престиж и власт. Например, Зевс често е изобразяван с рунтава брада, гъста като конска грива, докато през средновековието мъжката четина се превръща в символ на честта, така че дори само едно докосване на чуждата брада е могло да стане основателна причина за предизвикване на дуел.

Дали защото космите правят лицето да изглежда по-внушително или придават по-зрял вид, никой не може да отрече, че когато не са оставени на произвола, а са добре поддържани, тяхното наличие сериозно респектира. А, както всички знаем, властта е най-мощният афродизиакв природата.

tom-hardy-10

3. Страх

Брадатият мъж всява страх много повече от голобрадия. Този ефект произлиза от съчетанието на гореспоменатите характеристики: мъжественост, престиж и власт, взети заедно са доста опасна комбинация, пред която дори и коленцата на Давид от Донатело биха се разтреперили.Власатите момчета имат по-широка челюст, която ги прави да изглеждат по-заплашителни и агресивни. Когато към това прибавим и лъжичка нежност, спотаена някъде дълбоко вътре и проявена в подходящите моменти, сместа става наистина експлозивна.

george-clooney

4. Сигурност

Брадата вдъхва усещане за безопасност и защитеност. По-горе споменахме беловласия Зевс, бащата на всички богове. Според някои теории, брадатият мъж е архетипът на бащината фигура и следователно на закрилника. Колко хора биха устояли пред излъчващия сигурност и стабилност мъж? Бихме се обзаложили, че не са много.

JakeG

5. Зрялост

Брадата е в състояние да накара дори и най-невръстното момче да изглежда по-зряло. Ако случайно сте на двайсет години, пробвайте да пуснете някой и друг косъм и веднага ще трупнете пет години отгоре. Чарът на зрелия мъж е неустоим. Особено ако знаем, че под тази рунтава четина се крие душата (и тялото) на някой, който в действителност е много по-млад, отколкото изглежда на пръв поглед.

chris-hemsworth-thor

6. Свежест

Противно на разпространените схващания, избуялата брада не е синоним на застаряване. Напротив! Под космите мъжката кожа се съхранява по-млада и свежа. Следователно, власат мъж означава мъж без бръчки. Причините за това са две: първата е, че дори и да ги има, бръчките не се виждат, а втората е, че окосмяването играе важна роля в защитата от ултравиолетовите лъчи и замърсяването на въздуха, както и предотвратява опасни кожни болести.

Ryan-Gosling-Net-Worth-From-His-Career

7. В крак с тренда

И в заключение, нека си го кажем, брадата е тренди. През последните няколко години на мода са хипстърите, които превърнаха окосмяването на лицето в изкуство. Разновидностите на бради, които виждаме всекидневно по улиците, се мултиплицираха за светкавично бързо време, придобивайки всевъзможни форми, дължини, цветове и гъстота. Днес няма нищо по-разпространено от мъж с брада, която стана почти задължителна в гей средите, но започна да завладява и все повече хетеро представители на силния пол,за радост (или ужас) на техните нежни половинки. Само времето ще покаже дали скоро отново ще целуваме гладко обръснати мъжки челюсти или косматата тенденция ще се затвърди като постоянно явление. Ние ви съветваме да й се порадвате, докато я има.

Brad-Pitt

А вие как харесвате мъжа до себе си: космат като йоркширски териер или гладък като статуя на Микеланджело?

Димитър Пижев