7 ОТКРИТО ГЕЙ ТВОРЦИ, ПЕЧЕЛИЛИ ОСКАР

Миналата година Сам Смит разбуни духовете с оскаровата си реч, по време на която заяви, че е първият гей мъж, спечелил Оскар. В действителност обаче, той не е дори първият открито гей мъж (или жена) с Оскар в същата категория.

Объркването на Смит дойде от изказване на Сър Иън Маккелън, който правилно посочва, че нито един открито гей актьор не е печелил Оскар. Джоъл Грей, например, се разкри едва след спечелването на наградите си.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Извън актьорските категории обаче, множество ЛГБТ хора са печелили заветната статуетка. Ето няколко от тях:

Дъстин Ланс Блек

Дъстин Ланс Блек получи Оскар за сценария на „Милк“. PROUD.bg често отразява живота и кариерата на талантливия сценарист, който е сгоден за олимпийския шампион по гмуркане Том Дейли. Новият му проект, „When We Rise“, проследява историята на движението за ЛГБТ права, започвайки от Стоунуолските бунтове през 1969, през очите на някои от ключовите участници в борбата за равенство в Америка

Елтън Джон

Заедно с Тим Райс, Елтън Джон взе Оскар за оригинална песен за „Can You Feel the Love Tonight“ от „Цар лъв“ през 1994. В същата година той бе номиниран за още две песни от филма.

Хауърд Ашман

Брилантният текстописец има две златни сатуетки за работата си в Disney. През 1990 той спечели Оскар за песента си „Under the Sea“ от „Малката русалка“, а две години по-късно и за едноименната балада от „Красавицата и Звяра“. Той почина през 1991 от усложениня, свързани със СПИН, и не успя да види наградата си за песента, чийто текст написва на смъртния си одър. В последствие филмът бе посветен на него с думите: „На нашия приятел Хауърд, който даде глас на една русалка и душа на един звяр, ще бъдем вечно благодарни. Хауърд Ашман 1950-1991.“

Анджелина Джоли

Бисексуалната актриса спечели Оскар за ролята си на Лиса Роул в драмата „Луди години“.

Бил Кондън

„Богове и чудовища“ донесе Оскар на сценариста и режисьор Бил Кондън. За същия филм Сър Иън Маккелън получи една от двете си номинации. Кондън бе номиниран и за сценария на „Чикаго“.

Стивън Сонхайм

Големият драматург и композитор е печелил безброй награди, една от които е Оскар. Поводът бе песента „Sooner or Later (I Always Get My Man)“ от „Дик Трейси“.

Мелиса Етеридж

Друг музикант, спечелил Оскар за своя песен, е американската рок певица Мелисе Етеридж. Тя се разкри като лесбийка през 1993, а наградата получи през 2007 за песента „I Need to Wake Up“ от документалния филм „Неудобната истина“.