7 души са арестувани за развяване на гей знаме на концерт в Кайро

Египетските власти арестуваха седем човека, обвинени в хомосексуалност и промотиране на хомосексуалност чрез развяване на знаме на дъгата по време на концерт в Кайро, съобщи AP.

Малко след края на концерта, снимки и клипове със знамето плъзнаха из социалните мрежи, хвалени от едни и жлъчно хулени от други. Гневен тв водещ призова Reza Ragab, заместник началник на съюза на музикантите, да обясни как подобно нещо може да се случи „на египетска почва“. В отговор, Ragab заяви: „Ние сме против гей изкуството. Това е извратено изкуство.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Появата на пъстрото знаме по време на концерт на инди рок бандадата Mashrou’ Leila е рядък знак на подкрепа за маргинализираната ЛГБТИ общност в консервативната държава. Вокалът на групата е открито гей.

Mashrou Leila. Cairo. #mashrouleila #cairo #egypt #concert

A post shared by Benno Schwinghammer (@ein.fach.mal.so) on


Тъй като в египетското законодателство няма текстове, криминализиращи хомосексуалността, срещу седмината задържани са повдигнати обвинения в „подбуждане към неморалност“. Местната прокуратура често използва този мотив, наред с „богохулство“ и „разврат“, за да преследва гей мъже. Властите извършват внезапни проверки на домашни партита и частни учреждения като сауни и барове, а медиите превръщат тези репресии в сензации и дори публикуват снимки, имена и адреси на задържаните.