50 ДУШИ БЯХА УБИТИ В СТРЕЛБА В ГЕЙ КЛУБ ВЪВ ФЛОРИДА (ОБНОВЕНА)

Най-малко петдесет души бяха убити вчера в стрелба в нощен гей клуб в Орландо, Флорида, съобщи BBC News. Още 53 души са ранени в нападението срещу клуб Pulse в центъра на курортния град.

Според Huffington Post, това е най-смъртоносният масов разстрел в модерната история на САЩ. То е и най-сериозното терористично нападение в страната от 11 септември насам.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Кметът на Орландо обяви извънредно положение, а губернаторът на Флорида нарече нападението „очевиден терористичен акт“.

Нападението е започнало около 2:00 часа местно време в неделя през нощта. Имало е размяна на огън между нападателя и полицай, работещ в клуба. След това Матийн взел заложници и се барикадирал. В 5:00 часа специален полицейски отряд нахлул в круба, след като полицията получила съобщения и обаждания от някои от заложниците. Матийн бил убит в престрелка.

Убиецът, посочен от властите като Омар Матийн, беше убит от полицаи, след като известно време държа заложници. Масовото убийство най-вероятно е било на идеологическа основа. В телефонно обаждане до полицията малко преди да умре, Матийн е засвидетелствал своята вярност към ислямистката терористична организация ИДИЛ. Така наречената „Ислямска държава“ потвърди, че стои зад атаката, но не е ясно докъде се простира участието й.

Стрелецът Омар Матейн.
Стрелецът Омар Матейн.

Смята се, че заподозреният, който е американски гражданин от афганистански произход, не е бил наблюдаван за тероризъм, но е бил разследван за престъпление от друг характер. Бащата му, Мир Седик, каза пред NBC News, че инцидентът няма нищо общо с религия и, че вероятно е бил предизвикан от гледката на целуваща се гей двойка преди няколко месеца.

Ситора Йисифий е живяла с Матийн четири месеца през 2009. Тя каза пред медии, че семейството й я е „спасило“ от връзката, след като разбрали, че той я насилва физически. Мъжът я биел редовно през по-голямата част от краткия им брак, заради тривиални неща като неизпрани дрехи, сподели тя. „Той беше умствено нестабилен и умствено болен: това е единственото обяснение, което мога да дам.“

omar-mateen-shooter-orlando

Имам Мухаммад Мурси, който ръководи Исламската общност на Централна Флорида, призова за молитви за семействата на загиналите. „Никой не можеше да предвиди случилото се, никой не можеше да се подготви за него. Каквато и вяра да изповядвате, молете се за жертните и за семействата им в този момент,“ каза той.

Близки на жертвите се събират около болниците в района и отчаяно чакат новини. Много от тях са получили съобщения и телефонни обаждания от хората в близките си в клуба след началото на драмата, но някои не чули нищо след това.

orlando-shooting-4

orlando-shooting-3

orlando-shooting-2

orlando-shooting-1

orlando-shooting-5