5 страхотни летни дестинации, подходящи за ЛГБТ+ пътешественици

Избирането на дестинация за почивка не винаги е лесно за куиър хората – често търсим места, на които може да се отпуснем и да се чувстваме в безопасност и приети. За щастие, светът се променя и все повече страни са отворени към гей туристите. Макар и представите за това кои места са подходящи за ЛГБТ хора да са субективни и да варират до личен опит, ние ви представяме няколко горещи точки, известни с прогресивните си виждания.

Малта:

 
L’N’Q: House & Disco
 

Тази година Малта оглави класацията за най-приемаща държава към ЛГБТ+ общността в света и е една от петте страни в света, които се занимават с гей правата на конституционно ниво. Средиземноморският архипелаг е известен със своите красиви и чисти плажове и исторически важната архитектура. В момента Малта е и една от страните с най-ниски нива на COVID-19 в Европа и най-високи нива на ваксинация. Освен това, няма да ви бъде трудно да откриете и ЛГБТ+ пространства, като барове и клубове.

Брайтън:

От много време Брайтън се смята за ЛГБТ+ столицата на Великобритания и в това няма нищо случайно. Настрана от десетките куиър барове и ресторанти, градът е изключително инклузивен и обича да празнува различията. Брайтън е домакин на едно от най-големите Транс прайд шествия, а редовния Прайд фестивал привлича посетители от цял свят.

Барселона:

В повечето случаи Испания третира ЛГБТ+ хората като всички останали, а Барселона предлага редица дестинации, които са отворени към куиър лицата. Гей квартала Eixample може да се похвали със страхотни ресторанти, барове, магазини и хотели, а на 35 км от Барселона ще откриете Ситгес – още едно страхотно местенце с календар от събития, подходящи за гей посетителите.

Рейкявик:

През 2006 година еднополовите двойки получиха същите права като всички останали в Исландия, без изключения, което направи страната любима дестинация на ЛГБТ+ хората. Рейкявик предлага приключения с невероятните си пейзажи, ледените пещери, водопади и вулкани. Всяка година над 100 хиляди души се включват в Прайд шествието, което е впечатляващо за страна с население от 350 хиляди души.

Берлин:

Берлин е смятан за един от най-гей градовете в света от десетилетия. В него ще намерите стотици места, които празнуват куиър и кинк общностите със събития през цялата година. Нощната куиър сцена в Берлин датира то 20-те години на 20-ти век, а кварталите Кройцберг, Пренцлауерберг и Шьонеберг разполагат с редица заведения, които развяват смело рейнбоу флага.