30-годишно изследване потвърди, че децата на гей родители се развиват чудесно

Младежи, отгледани от майки лесбийки се развиват също толкова добре колкото онези, отраснали с хетеросексуални родители. Този факт бе доказан за пореден от учени в Съединените щати.

Резултатите, публикувани в новото издание на научния журнал New England Journal of Medicine, са от най-голямото и най-дълго изследване, проследяващо развитието на деца в „планирани лесбийски семейства“. Научният проект проследил една и съща група майки и деца, заченати чрез изкуствено осеменяване, от 80-е години до днес. В този период децата се справяли също толкова добре – или дори по-добре – от други американчета на тяхната възраст.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Учените намерили още поредно доказателство, че юношеството е време, в което проблеми като депресия и тревожност се срещат често. Ръководителят на проекта, д-р Нанет Гартрел, каза: „Децата са психологически много здрави, дори през този уязвим период от живота“.

Изследването започнало през 1986 с 84 семейства, повечето състоящи се от лесбийски двойки, а някои – от самотни майки лесбийки. Д-р Гартрел разказва, че по онова време било широкоразпространено схващането, че децата на еднополови двойки не биха се развивали нормално.

„Тъкмо излизахме от период, в който хомосексуалността беше считана за психично разстройство,“ каза тя. „Много хора твърдяха, че хомосексуалните родители не могат да бъдат добри родители.“

Но екипът на Гартрел открил, че действителността не съответства на стереотипите. Част от предварителните изводи, публикувани през 2010, показват, че децата на 17-годишна възраст, отгледани от лесбийки, имат по-малко поведенчески проблеми в сравнение със средностатистическите американски тийнейджъри. Те също така се справят по-добре в училище.

Друго важно откритие е, че нито едно от децата в изследването не е ставало жертва на физическо или сексуално насилие в семейството – за разлика от нормата в САЩ. Това контрастира с мита, че хомосексуалните родители насилват децата си.

Според д-р Джак Дрешър, професор по клинична психиатрия в университета „Колумбия“ в Ню Йорк, „изследването показва, че важното за децата е да имат родители, които ги обичат – без значение дали родителите им са хетеро или гей.“