13 години след убийството на Михаил Стоянов – България все още няма стратегия за борба с престъпленията от омраза

 
BHK Banner
 

България е една от малкото държави в Европа, в чието законодателство не присъства престъпление от омраза срещу хората с различна сексуалност и полова идентичност. Пострадалите рядко докладват заради последваща дискриминация или страх. Тази вечер в изданието на „bTV Репортерите“ отново ще бъде разгледана тази тема.

30 септември 2008 г. в Борисовата градина е убит студентът Михаил Стоянов, извършителите впоследствие оправдават себе си, че са прочиствали парка от гейове. 13 години по-късно нищо в законодателството не се е променило относно престъпленията от омразата спрямо ЛГБТ хората. Все още престъпленията по подобни подбуди не само не се разглеждат като такива с утежняващи вината обстоятелства, а в някои случаи дори и се поставя по-лека присъда именно заради липсата на закони за престъпленията от омраза.

Бих подчертала решението на ВКС по делото за убийството на Михаил Стоянов. ВКС всъщност казва, че не става въпрос за хулигански подбуди, а за хомофобски, но поради липсата на такъв квалифициран състав в нашия НК, те не могат да наложат по-високото наказание. Поради тази причина намаляват присъдите на убийците на Михаил Стоянов – едната на 10 години, а другата – на 4 години„, заявява Деница Любенова от  „Действие

Преди месец Фондация Билитис внесе петиция в Министерство На Правосъдието, в която над 8000 човека се подписаха за промени в Наказателния кодекс и въвеждане на престъплението от омраза по хомо и трансфобски подбуди.

Снимка: bTV Репортерите

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина