100 години Русия отрича факта, че Чайковски е бил гей

Пьотър Чайковски без съмнение е сред най-големите руски артисти, раждали се някога. Той е написал музиката за едни от най-великите балетни постановки, включително Лебедово езеро, Лешникотрошачката и Спящата красавица, които и до днес пълнят залите по целия свят.

Въпреки, че е първият руски композитор, добил световна популярност, родината му е прекарала повече от 100 години в упорити опити да заличи истината за живота му.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Чайковски е бил гей мъж. Историците са почти единодушни – писма и дневници, включително писма до брат му Модест, който също е бил гей, недвусмислено сочат към този факт.

Според биографа John Wiley, Чайковски е бил открито гей през целия си живот, обръщайки имената на младите мъже, с които имал връзки, в женски род и наричайки себе си „Петролина“. Писателят Константин Потиков, който е автор на гей история на Сан Петърбург, казва: „Хомосексуалността на Чайковски е толкова добре документирана в собствените му писания и писанията на други, че е просто нелепо да се оспорва. Дова е исторически факт. Историята не се променя просто защото днес имаме определена идеология.“

В зрелите си години Чайковски се влюбва в собствения си племенник, Владимир Давидов (втори син на сестра му Александра), на който малко преди смъртта си посвещава симфонията Pathétique (1893). Сред любовниците му са Владимир Шиловски, богат млад мъж, когото среща в московската консерватория; Алексей Софронов, негов камериер от 1872 до смъртта му, и ученикът му Едуард Зак, който се самоубива през 1873.

Много краткотрайни еднополови афери са записани в криптографския дневник на композитора.

Въпреки обилното количество исторически данни, Съветският съюз изличава сексуалността му от историята, а пренаписаният му живот до ден днешен се изучава в училищата. През 2013 руски сценарист, работещ за финансиран от правителството биографичен филм за Чайковски, предизвика възмущение, когато отрече, че композиторът е бил гей. Юри Арабов заяви, че филмът няма да засегне сексуалността му, защото „далеч не е установен факт, че Чайковски е бил хомосексуален“.