ШЕФЪТ НА MOZILLA ПОДАДЕ ОСТАВКА ЗАРАДИ ГЕЙ СКАНДАЛ

Изпълнителният директор на Mozilla Брендън Айк напуска поста си заради действия и лично отношение против гей браковете. Айк е съосновател на Mozilla, известна най-вече с интернет браузърите Firefox, и е един от създателите на програмния език JavaScript, припомня Би Би Си. На 24 март компанията обяви, че той поема най-високия пост в нея. Потребители в социалните медии обаче се обявиха против назначението му. Причина за това стана разкритието, че през 2008 г. той е направил дарение от 1000 долара в подкрепа на конституционна поправка за забрана на еднополовите бракове (известна като Proposition 8). Макар и първоначално приета, през 2013 г. тя бе отхвърлена като неконституционна. Трима от членовете на борда на компанията напуснаха в седмицата след назначението на Айк, макар че от Mozilla заявиха, че между двете събития няма връзка. 

Хора от цял свят призоваха за бойкот на продуктите на Mozilla. Най-категоричен бе протестът, организиран от сайта за онлайн запознанства OkCupid. Потребителите, които влизаха в него през браузъра Firefox, бяха посрещани преди седмица със съобщение „Здравей, потребителю на Mozilla Firefox. Извини ни за това прекъсване на онлайн изживяването ти в OkCupid. Новият изпълнителен директор на Mozilla Брендън Айк е противник на равните права за гей двойките. Затова бихме предпочели нашите потребители да не ползват софтуер на Mozilla, когато влизат в OkCupid“.

Първоначално Айк настояваше, че няма да се откаже от поста си, но вчера промени това си решение. Напускането му бе обявено в блог публикация от председателя на борда на директорите на Mozilla Мичъл Бейкър. “Mozilla се гордее с това, че поддържа различен стандарт, но през миналата седмица ние не се придържахме към него. Разбираме защо хората са наранени и гневни и са прави. Защото не останахме верни на себе си и не реагирахме, както бихте могли да очаквате от Mozilla. Не реагирахме достатъчно бързо, за да се свържем с хората, щом проблемът започна. Съжаляваме. Трябва да бъдем по-добри”, коментира Бейкър.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90