Шефът на кенийския кино цензур обяви, че западни НПО-та плащат на младежи да стават гей

Директорът на кенийското бюро за цензура твърди, че благотворителни организации раздават на хетеросексуално млади хора големи суми пари, за да променят сексуалната им ориентация.

Сюреалистичната теория идва от д-р Ezekiel Mutua от Кенийския борд за филмова класификация. Mutua, който миналия месец забрани разпространението на кенийския филм на лисбийска тематика „Rafiki“, заяви преди вестник Nairobian, че западни неправителствени организации подкупват младежта.

 
L’N’Q: House & Disco
 
Кадър от „Rafiki“.

„Помолихме Борда за координация на НПО-та да разследва дейностите на някои от чуждестранните НПО-та в страната. Ако не спрат, аз лично ще водя демонстрации, за да бъде посланието ни чуто. В Кисуми и Какамега има чуждестранни НПО-та, които се местят в селата, за да манипулират нашата бедна невинна младеж с ‘големи пари’ до 3 милиона шилинги (49 000 лева), за да ги въвлече в тази поквара.“

Тези мзунгус (бели хора), които внасят и спонсорират тази практика в Кения, трябва да знаят, че ние сме вкоренени в нашия африкански морал и принципи, които повеляват сексуално приличие. Нашите прадеди не са практикували хомосексуалност.“

Mutua допълни, че по-скоро ще загуби работата си отколкото да притъпи анти-ЛГБТ риториката си, която засрамва Кения пред международната общност.

Определящият се като „морален полицай“ предизвика присмех, когато спря разпространението на „Rafiki“ – първият кенийски филм, показан някога на филмовия фестивал в Кан. Режисьорката на лентата, Wanuri Kahiu, каза, че цензурът първоначално одобрил сценария, но в последствие наложил забрана на филма, след като тя отказала да пренапише финала в трагична светлина.

Кадър от „Rafiki“.