ШВЕЦИЯ ЩЕ КОМПЕНСИРА ПРИНУДИТЕЛНО СТЕРИЛИЗИРАНИТЕ ТРАНС ХОРА

Шведското правителство ще изплати обезщетение на трансполовите хора, които са станали жертва на принудителна стерилизация, обяви министерството на здравеопазването на страната.

До 2013, шведският закон задължаваше хората, които искат да променят пола си по документи, да „не мямат способност да се размножават.“ По тази причина стотици трансполови хора са се подложили на хирургическа стерилизация.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Повече от 160 жертви на тази политика заведоха дело срещу правителството. След дълга политическа битка, продължила години, то потвърди, че е постигнало с ищците извънсъдебна договорка за изплащане на обезщетения.

В съобщение до медиите, министърът на общественото здраве, Габриел Викстрьом, заяви: „До 2013 имаше изискване промяната на пола да се извършва единствено след стерилизация. Това беше израз на мироглед, който днес считаме за погрешен и го заклеймяваме. По тази причина, правителството ще внесе проектозакон, според който онези, засегнати от закона, ще могат да изискат обезщетение от държавата. Намерението ни е новият закон да влезе в сила през месец юли 2018.“

Жалбоподателите бяха поискали от съда обезщетение в размер на около 32 500 евро. Те се заканиха, че ако правителството предложи значително по-ниска сума, ще се върнат в съда.