Швеция ще изплати компенсации на принудително стерилизираните транс хора

В сряда шведският парламент взе решение да изплати компенсации на транс хората, принудително стерилизирани между 1972 и 2013. Приблизително 600-700 души имат право на обезщетението в размер от около 22 500 евро.

Швеция е първата страна в света, която ще компенсира транс хората за сериозни нарушения на човешките им права.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Парите не могат да поправят вредата от нежеланата загуба на репродуктивна способност, но паричната компенсация е важна стъпка по пътя на държавата към обезвъзмездяване на всички онези, подложени на тази процедура“, заяви Emelie Mire Åsell от неправителствената организация RFSL.

В 20 европейски държави за формална промяна на пола се изисква стерилизирация.

Швеция има дълга история на принудителна стерилизация на различни уязвими групи. През 90-те държавата изплати обезщетения на други групи, станали жертва на тези варварски политики. Транс хората са последната група, която ще бъде компенсирана.

От RFSL изразиха надежда, че освен финансовия жест, държавата ще поднесе и формално извинение. Те настояват за церемония, на която тази мрачна част от шведската история да получи своя символичен край.

Към миналата година транс хората в 20 европейски държави могат да променят формално пола си единствено, ако се подложат на стерилизация. През април 2017 Европейският съд по правата на човека отсъди, че тази практика е незаконна.