ШВЕЙЦАРИЯ ГЛАСУВА ПРОТИВ КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА НА БРАЧНОТО РАВЕНСТВО

Швейцарските гласоподаватели гласуваха против инициатива, която щеше да попречи на еднополовите двойки да получат правото на брак в бъдеще. Предложението, подкрепено от Христяндемократическата народна партия (PDC), беше отхвърлено в неделя с 50.8% процента от гласовете.

Инициативата с название „За двойката и семейството – Не на наказанието на брака“ беше формулирана като начин да бъде прекратено финансовото неравенство, на което законодателството подлага брачните двойки.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Пълният текст обаче, съдържа клауза, която щеше да подмени настоящото неутрално определение на брака в Член 14 от Швейцарската конституция с дискриминативна дефиниция, изрично запазваща тази привилегия за разнополовите двойки.

„Тази инициатива беше анти-ЛГБТИ атака, маскирана като данъчна реформа. Швейцарското общество видя истинския й замисъл и отказа да участва,“ каза Джойс Хамилтън, съпредседател на изпълнителния борд на ИЛГА-Европа. „Кампанията беше тревожно време за организациите-членки на ИЛГА-Европа и ЛГБТИ активистите в Швейцария – прекрасно е да видим, че усилията им са имали ефект. Тяхната работа помогна на гласоподавателите да разберат какъв е залога, показа им, че не всичко се отнася за данъци и ги предупреди за неравенството, за което ще гласуват без да искат.“