Снимка: Kurt Vinion

ЧЕШКИ СЪД ПРИЗНА ОСИНОВЯВАНЕ ОТ ГЕЙ РОДИТЕЛИ

В началото на декември съдът в Простейов, южна Моравия, излезе с историческо решение, признаващо осиновяването на 10-годишни близнаци от чешко-френска гей двойка, живееща в САЩ.

Ежедневникът Mladá fronta Dnes, цитиран от Prague Post, пише, че чешкият мъж и неговият френски партньор осиновили момчетата в Сан Франциско, където живеят. Децата обаче често прекарват празниците при своята баба в Чехия, където 41-годишният ми баща няма никакви права над тях.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Вече можем да получим чешко гражданство и да се преместим в Чехия“, казва чешкият баща, който работи като финансов директор в САЩ. „Пътуванията ни из Европа ще бъдат по-лесни и момчетата ще могат да посещават чешки училища“, добавя той.

Съдебното решение е възможно, заради скорошна промяна в закона за международното частно право, според която чешките съдилища могат да признават чуждестранни осиновителни решения.

Момчетата били едва на пет месеца, когато двойката ги осиновила. По думите на чешкия им баща, гей родителството е често срещано в Сан Франциско. „Никога не сме се натъквали на отрицателна реакция от хората около нас. Не съм запознат със статистики, но често виждам гей родители по улиците и детските площадки“, добавя той.

Решението отваря вратите за международни осиновявания от други двойки. То оборва твърдението, че в Чехия е невъзможно еднополови родители да бъдат признавани като законни родители на своите деца, пише MfD.

Гей и лесбийските двойки в страната отдавна настояват за специална форма на осиновянане, при която партньорът на биологичен родител може да осинови детето му. Допълнение към закона за регистрираното партньорство беше заведена в Камарата на депутатите в чешкия Парламент преди повече от година, но все още не е била обсъждано. То има подкрепата на Министъра на човешките права и Министъра на правосъдието, които са обещали, че ако предложението не бъде придвижено скоро, правителството ще поеме инициативата.

Снимка: Kurt Vinion