ЧЕЧЕНСКИЯТ ЛИДЕР ИСКА ДА ИЗТРЕБИ ГЕЙ ХОРАТА ПРЕДИ РАМАДАН

Президентът на Чечня отправи смразяващо предупреждение към гей мъжете в региона. Британският заместник-министър на външните работи разкри заплахата по време на обсъждане в парламента.

Alan Duncan каза пред депутатите: „Правозащитни организации съобщават, че анти-гей кампанията и убийствата са организирани от лидера на Чеченската република, Рамзан Кадиров. Той е провеждал насилствени кампании в миналото. Този път усилията му са насочени срещу ЛГБТ общността. Според наши източници, целта му е ЛГБТ общността да бъде изтребена преди началото на Рамадан.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Сайтът PinkNews е разговарял с Външно министерство, от където са потвърдили, че заплахата е била отправена в местна рускоезична медия, видяна от британското правителство. Рамадан започва на 26 май и е широко празнуван в Чечня, чието население е предимно мюсюлманско.

Ако цялата налична досега информация е вярна, правителствената анти-гей чистка може да прерасне в геноцид.

Въпреки многото източници, потвърждаващи съобщенията за отвличания, мъчения и убийства на гей мъже в концетрационни лагери, Кремъл продължава да отказва разследване. Чеченската република е подчинена на Русия, но има собствено правителство и съдебна система. По-рано този месец говорител на чеченското правителство заяви: “Не можеш да задържиш и тормозиш някого, който не съществува в тази република”.