ЧЕТВЪРТИЯТ ПРАЙД В ЧЕРНА ГОРА СЕ СЪСТОЯ УСПЕШНО

ЛГБТ активисти и техни поддръжници се събраха за прайд събитие миналата събота. Те шестваха през столицата на Черна гора с лозунги с надписи като „равенство за всички“, съобщи PinkNews.

Страната е известна със силно консервативните си нагласи към гей общността. Допитване показа, че 71% от жителите й смятат хомосексуалността за болест, а 58% я считат за „много опасна за обществото“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Стотици полицаи бяха мобилизирани, за да защитят участниците от възможно нападение от консервативни екстремисти. Един от организаторите, Даниел Калезич, подкани близките на ЛГБТ хора да подкрепят борбата им за равенство. „Повечето ЛГБТ хора все още са принудени да живеят в страх и тайна, без подкрепата на приятелите, колегите и близките си. На много от нас тя ни липсва там, където я очакваме и се нуждаме от нея най-много, в семействата си,“ каза той пред Balkan Insight.

Шествието бе посетено от дипломати от Великобритания, САЩ и ЕС. То бе четвъртият прайд в Подгорица.

Правителството на Черна гора наскоро предприе действия в подкрепа на гей общността, макар усилията му да са директен резултат от преговорите за членство в ЕС.