ЧЕЛСИ МАНИНГ Е НАПРАВИЛА ОПИТ ЗА САМОУБИЙСТВО

Американската военнослужеща Челси Манинг е направила опит за самоубийство, потвърдиха нейните адвокати.

Манинг, чийто генетичен пол е мъжки и е родена с името Брадли, излежава 35-годишна присъда в мъжки затвор. Тя бе осъдена през 2013 за това, че е предоставила над 700 000 секретни документа на Wikileaks. По това време работела като анализатор на информация в Ирак и била шокирана от военните престъпления, извършвани от американската армия в близкоизточната страна.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Днес Челси Манинг е героиня за милиони хора и е символ на движението за прозрачност и отчетност на правителствата по света.

Малко след произнасянето на присъдата, тя обяви, че е трансполова и ще започне да живее като жена. Миналата година молбата й за хормонална терапия беше одобрена.

Адвокатите й обвиниха американската армия, че е нарушила правото й на поверителност като е разпространила информация за инцидента. „Миналата седмица Челси взе решение да сложи край на живота си. Тя би предпочела личната й медицинска информация да беше останала лична,“ заявиха те.

Въпреки, че армията не беше уточнила каква е причината за приемането на Манинг в болница, в медиите бързо се появиха спекулации.